Povežite se sa nama

Svijet

SVJETSKI MEDIJI O PRESUDI MLADIĆU: Krivac za najgori zločin u Evropi od II svjetskog rata

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Njegovo toksično nasljeđe i dalje dijeli Bosnu i Hercegovinu, navode svjetski mediji

Ratni zločinac Ratko Mladić osuđen je danas na doživotnu kaznu zatvora. Njemu je u Hagu izrečena pravosnažna presuda. O ovoj presudi, oglasili su se i brojni svjetski mediji među kojima su CNN, BBC i Gardijan.

Kako piše CNN, sa današnjom presudom „bosanskom krvniku“ završava se posljednje veliko balkansko suđenje za ratne zločine pred sudom Ujedinjenih nacija.

Mladić (79) je 2017. osuđen na doživotni zatvor nakon što je proglašen krivim za genocid zbog zločina počinjenih tokom bosanskog rata od 1992. do 1995. godine.

Masakr u enklavi koja je trebala biti pod zaštitom UN-a predstavljao je najgori zločin u Evropi od Drugog svjetskog rata, navode novinari BBC-a.

On je posljednji zločinac koji se suočio sa pravdom. Mladić se pridružuje svom bivšem političkom gospodaru, bivšem predsjedniku bosanskih Srba Radovanu Karadžiću, na izdržavanju doživotne kazne zbog rukovanja etničkim krvoprolićem u bosanskom ratu u kojem je više od 100.000 ubijenih a milioni su ostali bez svojih domova, piše Gardijan.

Njegovo toksično nasljeđe i dalje dijeli Bosnu i Hercegovinu, a njegova tamna sjena proširila se daleko izvan Balkana. Za Srbe u Bosni on je ratni heroj koji se borio da zaštiti svoj narod. Za Bošnjake, uglavnom Muslimane, on će uvijek biti negativac odgovoran za njihove strašne ratne patnje i gubitke, naglasili su iz Gardijana.

Kako prenose svjetski mediji, još je nejasno gdje će Mladić odslužiti doživotnu kaznu zatvora.

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije