Povežite se sa nama

COVID-19

SZO DEMANTUJE: Umjesto da uništi, Crna Gora je mogla da pokloni vakcine

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Mina Brajović je kazala da SZO ne prepoznaje da li su vakcine kupljene ili donirane, već da za njih postoje samo vakcine koje su dobile zeleno svjetlo od te organizacije ili ih je odobrilo neko regulatorno tijelo

Vakcine koje su donirane ne mogu biti nuđene drugim zemljama, kazala je juče ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović na konferenciji za novinare. Ona je to navela u odgovoru na pitanje Pobjede da li su doze Astra Zeneke koje su uništene mogle biti donirane zemljama kojima nedostaju.

Ona je kazala da vakcine sa isteklim rokom trajanja ne mogu biti date nikome, a na potpitanje da li su prije toga nuđene nekoj od zemalja sa niskim obuhvatom odgovorila – da nijesu.

Šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović kazala je za Pobjedu da svaka zemlja ima suvereno pravo da odluči što će da radi sa onim vakcinama kojima eventualno može da istekne rok trajanja.

Ona je naglasila da SZO “ne dijeli” vakcine na kupljene ili donirane, već je važno da li je riječ o vakcinama koje su dobile “zeleno svijetlo” od strane SZO Ili ih je odobrilo neko regulatorno tijelo kao bezbjedne, djelotvorne i kvalitetne.

– Kao što zemlja suvereno odlučuje o modalitetu nabavke, isto tako zemlja donosi odluku o distribuciji i alociranju vakcina unutar svojih granica. Ovo podrazumijeva da zemlja upravlja i rizikom koji se odnosi na rok upotrebe vakcina i preduzima mjere mitigacije rizika. (ublažavanja. prim aut) . Ako se desi da istekne rok, ta je zemlja dužna da shodno svojim protokolima i pravilima upravljanja medicinskim otpadom tu količinu na adekvatan način zbrine – kazala je Brajović.

Postoji mogućnost da se viškovi vakcina preusmjere preko COVAX platforme, što je potrebno blagovremeno najaviti.

– Kroz Kovaks mehanizam predvidjeli smo modalitete da zemlje prate dinamiku, realizaciju i administriranje vakcina, da prate količine koje imaju na zalihama i koji im je rok kao i da prate koji je zahtjev od strane stanovništva za vakcinacijom – kazala je Brajović Pobjedi.

Montefarm je prije nekoliko dana firmi Hemosan iz Bara otpremio 21.360 doza Astra Zeneke kojima je rok istekao. Još se ne zna koliko će obrada tog farmaceutskog otpada koštati našu zemlju. Uništeno je 10.000 vakcina koje su donacija, a ostatak je nabavljen preko Kovaksa.

Borovinić-Bojović je krajem juna, kada je Crna Gora na zahtjev ministarke odbrane Olivere Injac donirala 400 doza vakcine protiv korona virusa kosovskim bezbjednosnim snagama, rekla da se ,,striktno protivila“ bilo kakvoj donaciji vakcina kojima raspolažemo.

– Donacija vakcina ka eksternim faktorima, u trenutku kad se i dalje borimo za vakcine koje smo ugovorili, nije prihvatljiva – kazala je tada Borovinić-Bojović.

Ministarstvo odbrane je tada saopštilo da im je upućena molba za donaciju vakcina od strane KFOR misije sa Kosova i donijeta je odluka da se odobri donacija.

– Crna Gora je dobila donacije vakcina od drugih država, tako da je svaka podrška drugim zemljama iz regiona izuzetno važan gest solidarnosti u kovid-19 krizi – saopštilo je tada Ministarstvo odbrane.

Masovna vakcinacija je počela 4. maja u Crnoj Gori i za kratko vrijeme se od činjenice da je bio problem da se donira 400 vakcina, došlo do nove – da se spaljuju vakcine donirane ili nabavljene preko Kovaks sistema jer Vlada Crne Gore nije uspjela da motiviše građane Crne Gore da se vakcinišu. Od poželjnih 70 odsto za sticanje kolektivnog imuniteta, u državi je vakcinisano nešto iznad 33 odsto građana.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je na drugi način pristupio upotrebi vakcina. On je donirao vakcine ili je otvarao punktove i pozivao građane drugih zemalja da se vakcinišu u Srbiji i na taj način povećao iskoristljivost doza prije isteka roka trajanja.

Kakva je sudbina preostale Astre?

Na skladištu Montefarma ima 6.300 doza Astra Zeneka doza sa naznačenim rokom, a nakon isteka proslijediće se firmi Hemosan – Bar radi dalje dobro poznate procedure, odgovoreno je Pobjedi iz te ustanove.

Astra Zeneka, čiji rok je istekao, već je poslata na uništenje.

– Preostale količine, čiji rok je do 31. 10. 2021. prema garanciji proizvođača još nijesu povučene sa vakcinalnih punktova, jer je rok upotrebe do naznačenog datuma – odgovoreno je iz Montefarma Pobjedi.

Ministarka zdravlja je juče na konferenciji za novinare kazala da na vakcinalnim punktovima ima manja količina Astra Zeneke i za sada je malo interesovanje građana za tu vakcinu.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
1 Komentar
Prijava
Notifikacija
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Džoma Dipl
Džoma Dipl
01.10.2021. 11:24

Dr Smrt.

Sponzor

Najčitanije