Povežite se sa nama

COVID-19

SZO: Evropljani, putujte odgovorno, opasnost nije prošla!

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Svjetska zdravstvena organizacija pozvala je danas Evropljane da putuju odgovorno tokom ljeta i upozorila da Evropa „nikako nije izvan opasnosti“ od COVID-19, uprkos padu stopa zaraze posljednjih sedmica.

„S obzirom na porast društvenih okupljanja, veću mobilnost stanovništva i velike festivale i sportska takmičenja sljedećih dana i sedmica, SZO Europa poziva na oprez“, rekao je na brigfingu za novinare Hans Kluge.

„Budite svjesni rizika“

„Ako odlučite da putujete, činite to odgovorno. Budite svjesni rizika. Vodite se zdravim razumom i ne ugrožavajte ono što je teško postignuto“, izjavio je Kluge.

Tokom zadnja dva mjeseca opada broj novih slučajeva covida-19, smrti i hospitalizacija, pa je 36 zemalja od 53 počelo da ublažava mjere uvedene u svrhu suzbijanja zaraze.

„Delta varijanta je razlog za zabrinutost“

„Svi bismo trebali priznati napredak postignut u većini zemalja regije, ali moramo priznati i da nikako nismo izvan opasnosti“, istakao je.

Kluge je rekao da je tzv. Delta varijanta, koja je prvi put identifikovana u Indiji, razlog za zabrinutost. Ta varijanta „pokazuje povećanu zaraznost“, a mnogi koji spadaju u osjetljive grupe stanovnika još nisu zaštićeni, javlja Hina.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije