Povežite se sa nama

COVID-19

SZO: Najmanje 115 hiljada zdravstvenih radnika preminulo u pandemiji

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Najmanje 115 hiljada zdravstvenih radnika preminulo je u pandemiji, iznio je najnovije procjene šef Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus na otvaranju godišnje Svjetske zdravstvene skupštine

Rekao je da neće tražiti minut ćutanja, već je pozvao prisutne u sobi za sastanke i one koji su se uključili online iz prijestonica širom svijeta da zahvale milionima zdravstvenih radnika.

Podstakao je sve da aplaudiraju, navijaju i lupaju nogama, a i sam je dugo pljeskao i podsjetio na početak pandemije, kada su stanovnici mnogih gradova izlazili u određeno vrijeme kako bi aplaudirali i odali počast zdravstvenim radnicima.

Tedros je također kritikovao bogate zemlje jer kupuju većinu dostupnih vakcina  protiv koronavirusa. Rekao je da je 75 posto vakcina u tek deset zemalja, dok milioni zdravstvenih radnika u brojnim drugim zemljama moraju čekati svoj red za vakcinaciju.

Pozvao je imućnije zemlje da prepuste doze, a zdravstvene zvaničnike da osiguraju da se najmanje 10 posto svjetskog stanovništva vakciniše do septembra, a 30 posto do kraja godine.

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije