Povežite se sa nama

Vakcina

SZO: Vakcinacija djece protiv korone nije prioritet

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Vodeća stručnjakinja Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za vakcine Kejt O’Brajen istakla je da vakcinacija djece protiv koronavirusa nije visoki prioritet s obzirom na izuzetno ograničenu globalnu zalihu vakcina.

Ona je naglasila da vakcinacija djece nije prioritet iz perspektive SZO-a, iako sve veći broj bogatih zemalja odobrava vakcine protiv koronavirusa za tinejdžere i djecu.

O’Brajen je kazala da, s obzirom na to da djeca obično nisu u opasnosti da teško obole ili umiru od oboljenja COVID-19, njihova vakcinacija tokom pandemije uglavnom je usmjerena na zaustavljanje prenosa, umjesto na zaštitu od bolesti.

„Kada se nalazimo u situaciji gdje su zalihe vakcine nedovoljne za sve širom svijeta, onda imunizacija djece nije prioritet. Shodno tome, ključno je da se stariji, zdravstveni radnici i oni koji imaju osnovne bolesti vakcinišu“, dodala je.

Kanada, SAD i Evropska unija (EU) nedavno su odobrile neke vakcine protiv koronavirusa za djecu od 12 do 15 godina, kada se približavaju svojim ciljevima vakcinacije za odrasle.

Generalni direktor SZO-a Tedros Adanom Gebrejesus, ranije je pozvao bogate zemlje da svoje vakcine protiv koronavirusa doniraju siromašnim zemljama, umjesto da vakcinišu svoje adolescente i djecu. Naglasio je da je manje od jedan posto vakcina dato siromašnim zemljama.

O’Brajen je istakla da nije potrebno vakcinisati djecu prije nego ih pošalju nazad u školu ako su odrasli u kontaktu s njima bili imunizovani, piše ABC News.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije