Povežite se sa nama

Svijet

TALIBANI SE OBRATILI JAVNOSTI: Oprostili smo svima, nećemo se svetiti

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Talibani su u utorak u prijestonici Avganistana, Kabulu, održali prvu pres konferenciju nakon što su osvojili zemlju.

Portparol Zabiula Mudžahid kazao je da su “nakon 20 godina borbe emancipovali zemlju i protjerali strance”.

“Ovo je ponosan trenutak za cijelu naciju”, rekao je.

“Želimo osigurati da Avganistan više ne bude ratište. Oprostili smo svima onima koji su se borili protiv nas. Animozitetima je došao kraj. Ne želimo nikakve spoljne ili unutrašnje neprijatelje”, kazao je Mudžahid, kako prenosi N1.

 

“Htio bih da uvjerim međunarodnu zajednicu da nikome nećemo nauditi, ne želimo imati problema s međunarodnom zajednicom. Imamo pravo da djelujemo u skladu sa svojim vjerskim načelima. Druge zemlje imaju različite pristupe, pravila i propise… Avganistanci imaju pravo da imaju svoja pravila i propise u skladu s našim vrijednostima. Mi smo predani pravima žena prema šerijatskom sistemu. One će raditi rame uz rame s nama. Željeli bismo da uvjerimo međunarodnu zajednicu da neće biti diskriminacije”, rekao je portparol talibana.

Takođe je kazao da je i sloboda medija bitna. “Mediji moraju biti nepristrani. Moraju obratiti pažnju na naše nedostatke kako bismo mi bili bolji”, rekao je Mudžahid.

“Ali ništa ne smije biti protivno pravima Islama. Mediji ne bi trebalo da rade protiv nas, treba da rade za zajedništvo zemlje”, dodao je.

“Osvojili smo cijelu zemlju u par dana, ali nismo zbog toga arogantni. Trenutna situacija je i dalje vojna, ali kad formiramo vladu, sve će biti puno jasnije”, rekao je portparol talibana. „Ovo je muslimanska zemlja, kao što je bila i prije 20 godina, ali mi smo se promijenili u tom periodu. Zakoni koji će vrijediti u zemlji biće odgovornost buduće vlade”, dodao je.

Na pitanje o izvođačima i prevodiocima koji su radili sa stranim silama, Mudžahid je kazao: “Nikome se nećemo svetiti”.

“Mladi koji su ovdje odrasli, ne želimo da odu. Oni su naše bogatstvo. Niko im neće pokucati na vrata i pitati ih za koga su radili”, dodaje. „Biće na sigurnom. Nitko neće biti ispitivan niti proganjan. Oprostili smo svima u korist stabilnosti i mira u Avganistanu. Naši borci, naši ljudi, svi ćemo se pobrinuti da uključimo sve druge strane i frakcije”, rekao je Mudžahid.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije