Povežite se sa nama

Društvo

TANJUG TVRDI DA JE KRIVOKAPIĆ OPET PREVARIO JAVNOST: U SPC nije stiglo nikakvo pismo sa primjedbama na Temeljni ugovor!

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić još jednom je prevario javnost u vezi sa Temeljnim ugovorom. Ovoga puta izjavom da je srpskom patrijarhu Porfiriju poslao pismo sa primjedbama na dva sporna člana i dio preambule.

Krivokapić je patrijarhu srpskom Porfiriju uputio samo jedno pismo, 21. maja, u kojem nema ni riječi o spornim članovima Temeljnog ugovora između države Crne Gore i SPC, saznaje Tanug iz izvora bliskih Crkvi.

U tom pismu, kaže izvor agencije, samo se najavljuje potpisivanje Temeljnog ugovora, bez preciziranog datuma.

Prema istom izvoru, Krivokapić je desetak dana prije dolaska u Patrijaršiju SPC saopštio tadašnjem vladiki, sada mitropolitu Joanikiju da “nije trenutak” za potpisivanje Temeljnog ugovora.

U sinoćnjem intervjuu u emisiji Načisto TV Vijesti, Krivokapić je rekao da je uputio srpskom patrijarhu Porfiriju pismo u kojem je izneo stav “da postoje najmanje dva člana koja su sporna i jedan dio preambule”.

Prema saznanjima Tanjuga, Patrijarh nije dobio to drugo pismo.

Krivokapić je, naime, još 25. aprila izričito rekao da će potpisati Temeljni ugovor sa SPC, a sedam dana prije toga je prvi put govorio o dva sporna člana, koja, kako je tada rekao, nisu u saglasju sa Ustavom i zakonima Crne Gore.

On je u intervjuu TV Vijestima sinoć rekao i da su sa Temeljnim ugovorom bili upoznati predsednik Skupštine Aleksa Bečić i potpredsednik vlade Dritan Abazović.

Bečić je danas demantovao Krivokapićeve navode da je upoznat sa sadržinom Temeljnog ugovora.

Ovu zavrzlamu crnogorskog premijera za Tanjug je komentarisao istoričar Aleksandar Raković koji kaže da je Srpska pravoslavna crkva osam vjekova na prostoru današnje Crne Gore funkcionisala bez temeljnih ugovora pa će to nastaviti da čini, bio ovaj Temeljni ugovor ikada potpisan ili ne.

-Zdravko Krivokapić se služi obmanama i neistinama kako bi onemogućio da Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom ikada bude potpisan. Čak i ako bi Srpska pravoslavna crkva izašla u susret svim Krivokapićevim fantazmagorijama, Temeljni ugovor opet ne bi bio potpisan- izričit je Raković.

Rakoviće, inače, dobro upućen u dešavanja u Crnoj Gori i položajem SPC u toj državi, sa žaljenjem konstatuje da je Krivokapić pravi proizvod tzv. “Pravoslavne crkve u Crnoj Gori” koja je stvarala ljude bez identiteta i onemogućavala da se Srpstvo u toj državi do kraja revitalizuje.

-Srećom, Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve je ukinuo ime i kvaziidentitet tzv. ‘Pravoslavne crkve u Crnoj Gori’. Srpski arhijereji nisu hteli ni da čuju za mogućnost da Temeljni ugovor bude osnivački akt izdvojenog tela u okviru Srpske pravoslavne crkve, koje bi kasnije prerastalo u autonomiju a iz nje u secesiju- naveo je Raković.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije