Povežite se sa nama

Društvo

TEMELJNI UGOVOR: Amfilohijevo nasljeđe samo u tragovima

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

U Temeljnom ugovoru skoro da nema elemenata koji bi se mogli vezivati za ono što je bilo nasljeđe pokojnog mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, pišu „Vijesti“

U nacrtu u koji su „Vijesti“ imale uvid nigdje se ne pominje pravoslavna crkva u Crnoj Gori, dok se samo u preambuli na dva mjesta pominje Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori.

Za Vladu je sporna odredba da se država obaveže da u roku od godinu od potpisivanja ugovora pripremi zakon kojim bi se regulisalo pitanje povraćaja i obeštećenja dobara koja su nacionalizovana bez pravične naknade, pa predlažu brisanje roka.

U Vladu su mijenjali član kojim su precizirali da se imovina koja predstavlja kulturnu baštinu Crne Gore, samo može otuđiti pod uslovima propisanim zakonodavstvom Crne Gore.

U ugovoru se navodi da u slučaju vođenja krivičnog postupka ili istrage protiv crkvenih službenika, država prethodno mora o tome da obavijesti nadležnog arhijereja.

Temeljnim ugovorom se priznaje kontinuitet pravoslavne crkve i njeno ustrojstvo od osnivanje Zetske, Budimljanske i Humske episkopije 1219. godine.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije