Povežite se sa nama

Društvo

TEST ZA NOVU VLADU: Smiju li uhapsiti Petra Ivanovića nakon skidanja imuniteta?

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Administrativni odbor Skupštine Crne Gore jednoglasno je juče prihvatio predlog za skidanje imuniteta poslaniku DPS-a Petru Ivanoviću na zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva (SDT). Za skidanje imuniteta je glasalo svih deset prisutnih poslanika vlasti i opozicije. Na nekom od narednih skupštinskih zasijedanja biće donijeta odluka o skidanju imuniteta Ivanoviću.

Nakon skidanja imuniteta, vidjećemo da li će nova vlast  uhapsiti Ivanovića i da li će mu biti određen pritvor zbog utvrđenih nepravilnosti prilikom dodjeljivanja sredstava iz Abu Dabi fonda. To će biti svojevrsni test za novu Vladu koja se ne može pohvaliti dosadašnjim učinkom po pitanju procesuiranja odgovornih lica iz bivše vlasti za djela korupcije i organizovanog kriminala. Nadležni, kako su tvrdili, imaju čvrste dokaze protiv Ivanović, tako da neće biti prepreka da se poslaniku DPS-a stave lisice na ruke čim mu Skupština skine imunitet.

Nakon početne euforije i nekoliko tvitova potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića kojima je najavljena odlučna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, na tom polju nije urađeno apsolutno ništa.

Čak i ona lica koja su na početku godine hapšena, puštena su nakon saslušavanja kod nadležnog tužioca.

Ivanović je u februaru saslušan u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) u okviru istrage o nepravilnostima prilikom raspodjele i trošenja novca od poljoprivrednog kredita iz Abu Dabi fonda.

U okviru pomenute istrage saslušavani su i bivši direktor Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Zoran Vukčević, bivši ministar poljoprivrede Budimir Mugoša i procjenitelj Milan Adžić.

Kako su tada prenijeli mediji, Mugoša je izrazio spremnost da sarađuje sa nadležnim organima i pomogne im u rasvjetljavanju i utvrđivanju pune istine o načinu korišćenja sredstava iz Abu Dabi fonda.

Ivanović i Vukčević se sumnjiče da su 2015. godine ugovorili sporni posao sa predstavnicima Abu Dabi fonda.

Specijalno tužilaštvo sada ispituje da li je bilo nezakonitih radnji prilikom dodjele i realizacije kredita u iznosu od 50 miliona američkih dolara, koji je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore uzelo iz Abu Dabi fonda kako bi podstakli razvoj poljoprivrede na sjeveru Crne Gore.

Istraga je pokrenuta u vezi sa podjelom dijela tog novca u iznosu od 23 miliona dolara, koje je Ministarstvo poljoprivrede podijelilo za devet crnogorskih firmi. Sumnja se da su neke od njih, suprotno ugovoru, novac iz povoljnih kredita za koje garantuje država iskoristile za neke druge namjene.

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije