Povežite se sa nama

Društvo

TIJANA LOPIČIĆ: Otvoreno pismo SPC, mitropolitu Joanikiju

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Obraćavam Vam se kao vjernica krštena u SPC (za mene tada pravoslavnu, a ne nacionalističku crkvu) i građanka koja je prisustvovala 22.08.2021. skupu na Cetinju koji je imao jasnu poruku – da Vi kao negator svega crnogorskog nijeste i nikada nećete biti dostojni trona Svetog Petra Cetinjskog.

Ne shvatite me pogrešno, Vama lično želim da se uz mir i ljubav Božiju utoličite, ali najadekvatnije mjesto za isto je Vaš srpski hram u Podgorici.

S obzirom na to da ste izrazilili želju putem medija da lično popričate sa svakim građaninom koji ne dijeli vaše mišljenje, pišem Vam otvoreno pismo u kojem iznosim sljedeće istorijske činjenice, a za koje se nadam da će biti edukativnog karaktera za vjernike kojima, nažalost, vješto manipuliše usljed nedostatka njihovog kritičkog promišljanja:

– Autokefalna CPC je nelegitimno i nelegalno ukinuta te SPC ne možete biti njena nasljednica;

– Manastiri i crkve izgrađene prije 1918. godine su isključivo maljiva imovina SPC odnosno imovina koju ste stekli okupacijom 1918. godine;

– SPC do 1999. godine u svojim crkvenim kalendarima nije poštovala naše crnogorske svetiteljete, jer je iste obilježavala crnom bojom, a Vi kao negator svega crnogorskog direktno vrijeđete našeg crnogorskog svetitelja Svetog Petra Cetinjskog.

– Vi, gospodine Joanikije, trebalo bi da jako dobro znate da je faktički CPC imala autokefalnost od 1485. godine, od Ivana Crnojevića, kada je mitropoliju prenio na Cetinje i lično sa Zborom, najvišom demokratskom institucijom, izabrao prvog mitropolita. Odlukom Osmanlijske države se CPC pripaja obnovljenoj Pećkoj patrijašiji, da bi od ukidanja 1766. godine CPC opet dobila autokefalnost, koju je priznala Carigradska patrijaršija, a o tome govori atinska sintagma kao i Ruska pravoslavna crkva u diptihu iz 1850. godine, koji će 10. juna 1992. godine mitropolit Amfilohije pokušati izmijeniti da izbriše autokefalnost.

– Vjerujem da je i Vama poznato to da je nezakonito i nelegitimno CPC ukinuta potpisima samo tri od osam članova Svetog sinoda, da bi Regent Aleksandar Karađorđević, 17. juna 1920. godine, donio dekret o ujedinjenju „svih pravoslavnih crkvenih oblasti”. Carigradska patrijaršija je nakon 6 mjeseci pregovara blagoslovila ujedinjenje kad je plaćeno 1,5 miliona franaka naknade.

S obzirom na gore navedeno, SPC u Crnoj Gori nije i nikad ne može biti nasljednica autokefalne CPC, a i moram Vas podsjetiti da Vas nijesu ni izabrali u skladu sa tim kako se biraju pravi crnogorski mitropoliti.

Da su svi pravoslavni manastiri i sve pravoslavne crkve bili u državnom vlasništvu, jasno piše u Opštem imovinskom zakoniku Knjaževine Crne Gore, iz 1888. godine – Član 719 „Nepokretna dobra pravoslavnih crkava i manastira ne mogu se nikako prodavati ili inače ustupati bez naročita dopuštenja državne Vlasti.“

Shodno pravnom principu, da vlasništva ne može biti bez prava raspolaganja, jasno je da je država vlasnik svih vjerskih objekata.

Vi ste zato, kao neregistrovani pravni subjekt u Crnoj Gori, podstakli vjernike, koji nažalost nemaju kritičko promišljanje, da brane crnogorske svetinje od njih samih i daju ih u ruke druge države – Srbije.

Podsjetiću Vas i da je Venecijanska komisija 2019. godine pozitivno ocijenila Zakon o slobodi vjeroispovijesti te da ste, s obzirom na to, znali da će doći do provjere zakonitosti upisa mnogih crnogorskih manastira i crkava, koji su isljučivo vaša maljiva državina, tj. ona državina koja je pribavljena silom, prevarom ili zloupotrebom povjerenja, ili vi, clam i praecario. Bilo bi lijepo i da objasnite vašim vjernicima ko je vlasnik manastira i crkava u Srbiji, a ko zapravo ima isključivo pravo korišćenja.

Pored toga što nam pokušavate oduzeti crnogorske svetitelje tako što ih prisvajate, Vi ih zapravo nijeste nikad ni poštovali, o čemu jasno svjedoče svi vaši SPC kalendari izdati prije 1999. godine u kojima su naši crnogorski svetitelji, uz Svetog Petra Cetinjskog i Vasilija Ostroškog, upisivani crnom bojom.

Naime, ovdje možete pogledati i par arhivskih fotografija srpskih kalendara. Degradirajuće je kad i o ovoj temi vaše sveštenstvo govori neistinu vjernicima SPC. Moguće da i ja Sveto Pismo čitam pogrešno, ali me niđe ne uči da otimam tuđe i govorim neistinu.

Dalje, da li znate da su srpski vojnici 1918. godine skrnavili naše cnogorske svetitelje ili se samo divite kvazi sprskom istoričaru Aleksandru Rakoviću koji Vas podučava sprkoj mitomaniji, a za nas je izjavio sljedeće: “Crnogorci imaju mentalitetsku falinku, da su “svi poltroni i da su Srbi ti koji treba da nam urade fabričko podešavanje za “novi svet koji Srbija kreira na prostoru naše države.“

Ne mislite da ja imam nešto protiv istaknutih srpskih istoričara, posebno onih koji imaju poštovanje prema stuci, pa od Sime Ćirkovića, Fernjančića, Relje Novakovića, Tibora Živkovića koji se pozivaju na prvorazredne dokumente možete naučiti da su Dukljani (preci Crnogoraca) i Srbi dva različita naroda. Sada zamislite nivo uvrede kada negirate Crnogorce, a Sveti Petar Cetinjski nas je jasno zvao Crnogorcima. Takođe, u pismu ruskom konzulu Jeremiji Gagiću 17. marta 1826. godine negoduje što rusko ministarstvo ne šalje novac „pravo Crnogorskom narodu“ nego ga pogrešno adresira na „slaveno serbskom narodu“. Da li smo i dalje izmišljena nacija?!

Podsjetiću Vas da je Sveti Petar Cetinjski 1813. godine, jasno rekao ko može biti mitropolit CPC: „Mitropolit je prirodni Crnogorac, kako što su i prvi mitropoliti i ne može u Crnu Goru biti mitropolit stranac, nako rodni Crnogorac iz prvijeh crnogorskijeh familija“.

Mogla bih Vam napisati još mnogo toga o vašim sprskim mitovima, koje pored pojedinih kvazi istoričara plasira i mašinerija Vaših sprskih sveštenika, kao što su: Velobor Džomić, Mijajlo Backovic… pa se iznova nadam da znate da Bogu neistina i manipulacija mantijom baš i nije mila.

Za kraj, podsjetiću Vas na citat iz Opšteg imovinskog zakonika iz 1888. godine koji glasi “Tvoje sveto a i moje sveto, čuvaj svoje u moje ne diraj.”

Molim Vas, ne tjerajte da Bog iz mojih usta sluša vapaj za pomoć jer sam i napisala pjesmu “Molitva”, 11.11.2020. godine, kada ste oskrnavili i oštetili grobnicu mitropolita Arsenija Plamenca, drugog poglavara autokefalne CPC.

Za ime Boga, ne činite zlo više Crnogorcima!

MOLITVA

Bože – spasi nas
jer tama se nadvi
od skrnavljenja njihovog.

Bože – sačuvaj nas
jer u ime tvoje
đavo Crnu Goru obgrli.

Bože – pokaži nam,
put milosti i mudrosti,
da vratimo oduzete
manastire i crkve naše.

Gospode, Bože naš,
zaustavi ih snagom svojom,
jer trpljenju našem
došao je kraj!

Tijana Lopičić, Podgorica, 23.08.2021.

 

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
4 komentara
Prijava
Notifikacija
guest
4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
RIR
RIR
24.08.2021. 15:21

SVAKA ČAST -IZVANREDNO !
Njima ne odgovara ova istina –njih je dobro opisao /otac nacije /Dobrica Ćosic—„o bicu srbina koji zivi u lazi.“..itd.itd
doce vrijeme ,jako brzo,morace priznati CPC /za sad nece da cuju argumente -najgori je domaci u CG polusvijet „…koji nevjeruje u svoju slavnu proslost…

Djuro Vučinić
Djuro Vučinić
24.08.2021. 18:37

Tako Tijana,Mićović je obećao odgovore svakome ko ga stogod priupita ili mu nije jasno. Na ovo ne može odgovorit nikako a da bude u korist SPC. Mi stariji smo uzalud bivšoj vlasti skretali pažnju,kud ovo vodi. Nijesu htjeli čuti,sad vide !

Neko sa strane
Neko sa strane
24.08.2021. 18:53

Srbi nazalost zive u svojim mitovima i lazima koje su sebi ispricali da bi im bilo lakse da prebole sve svoje poraze uzrokovane bolesnom ambicijom i kompleksima. Primera je mnogo, ali je najjaci mit o kosovskom boju u kojem su ih Turci pregazili i pobili sve sto se tu zateklo, u kojem je Bajazit zeljan vlasti ubio svog oca i za to optuzio lokalnog lupeza. Srbi su to pretvorili u svoju veliku pobedu i dan-danas se u nju kunu. U ratovima po Balkanu devedestih godina proslog veka su ubijali, palili, pljackali, silovali ali su na kraju porazeni i saterani nazad u Srbiju. Probali su i da u Hrvatskoj ostave za sobom genocidnu tvorevinu kao i onu u Bosni, ali su ih Hrvati osujetili. Dan-danas placu i kukaju na ustase koje su ih neduzne oterali u Bljesku i Oluji. Srbi od zverstava prave herojska dela a od monstruma koji su komandovali istim, heroje. Nije vazno sto ih je ceo svet osudio, bitno je to da su u svojim glavama stvorili mit da njih svi mrze, bez ikakvog razloga, samo zato sto su najbolji, najpametniji i u svemu nadasve bolji. Njima niko nije dobar, osim njih samih, svi su izmisljeni, nepostojeci, nedostojni, samo su oni pravi i iskonski. Poznajem mnogo Srba, i nazalost, mnogi su podeseni ovako kako napisah. Retki nisu, ali i oni cute, ne priznaju, jer se plase izrugivanju i problemima…

Miodrag D. BAJKOVIĆ
Miodrag D. BAJKOVIĆ
25.08.2021. 19:31

Sjajan tekst-pismo!
Potrebito nam je iznovice i iznovice tamo-njima opetovati sve ove činjenice!

Sponzor

Najčitanije