Povežite se sa nama

Politika

TOKIO: Krivokapić se sastaje sa premijerom Japana

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić boravi u Tokiju gdje će prisustvovati ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara, ali i sastati se sa premijerom Japana Jošihide Sugom. Kako je navedeno u Platformi za posjetu Krivokapića toj zemlji koji je Vlada danas usvojila, u sklopu samit-sastanaka koji će premijer Japana organizovati sa visokim zvaničnicima, sastanak predsjednika Vlada dvije zemlje predviđen je za 24. jul.

Tokom sastanka, posebna pažnja biće posvećena razmjeni mišljenja u cilju daljeg snaženja bilateralnih veza, spoljnotrgovinskoj saradnji, poslovanju svjetski renomiranih japanskih kompanija na teritoriji Crne Gore, razvojnoj saradnji – posredstvom agencije JICA i programa POPOS i predstavljanju Crne Gore na Svjetskoj izložbi World Expo 2025, koja će se održati u Osaki od aprila do oktobra 2025.

“Imajući u vidu da do sada nije došlo do zvaničnog susreta predsjednika vlada dvije države (iako su politički kontakti na visokom i najvišem nivou, u prethodnom periodu, relativno redovno bili zastupljeni), susret premijera Krivokapića i Suge predstavljaće značajan pomak u uspostavljanju čvršćih političkih veza između Crne Gore i Japana, a povezivanje na najvišem nivou daće snažan zamajac ukupnim bilateralnim odnosima i saradnji”, navedeno je u dokumentu.

Susret će, kako je istaknuto, predstavljati odličnu priliku da se razmotri jačanje saradnje u oblastima u kojima postoji značajan obostrani interes — ekonomiji, spoljnjoj trgovini, turizmu, nauci, prosvjeti, kulturi, zdravstvu, saradnji na multilateralnom planu, itd.

“Vodeći se značajem Japana na globalnom nivou – koji predstavlja ekonomsku “super-silu” a ujedno i veoma važnog političkog i ekonomskog saveznika NATO i EU, kao i već navedenom činjenicom da, do sada, nije došlo do susreta premijera dvije zemlje, realizacija boravka delegacije predvođene premijerom Krivokapićem na otvaranju Olimpijskih igara u Tokiju i susret sa premijerom Japana Jošihide Sugom predstavlja jednu od prioritetnih aktivnosti aktuelne vanjskopolitičke agende. Navedene aktivnosti Krivokapića inicirane su zbog prilike za snaženje bilateralnih odnosa, ali i za jačanje podrške Japana, najprije u ekonomskom i razvojnom smislu, u narednom periodu i daljeg pružanja ekspertske podrške državama Zapadnog Balkana koje su u procesu pristupanja EU, kroz oblasti zaštite od prirodnih katastrofa, promocije malih i srednjih preduzeća i zaštite životne sredine”, naglašeno je u Platformi.

Pored Krivokapića, u Tokio je otputova ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

Troškove posjete crnogorske delegacije Japanu snosi Vlada Crne Gore.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije