Povežite se sa nama

COVID-19

Trobonjača: Omikronom će biti zaraženo 25 odsto onih koji su primili buster dozu

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Imunulog Zlatko Trobonjača je kazao da od omikrona obolijevaju i vakcinisani, te da će čak 25 odsto onih koji su primili i buster dozu biti zaraženo tim sojem.

– Oni koji su dobili dvije doze Fajzera su zaštićeni oko 30 odsto od simptomatske infekcije, a oni koji su primili buster dozu, zaštićeni su do 75 odsto. Čak 25 odsto onih koji su dobili buster biće zaraženi omikronom, kao i oni koji su već bili zaraženi. Naročito oni koji su 2020. godine preboljeli koronu, vrlo moguće da se sada mogu zraziti – kazao je on u uključenju u „Bojama jutra“ na TV Vijesti.

Prema njegovim riječima, omikrion se brzo širi, jer ima veliki broj mutacija, čak 60 u odnosu na soj iz Vuhana.

– On je značajno drugačiji. Jače inficira respitatorni sistem i lakše se izbacuje u okruženje i zbog toga je infektivniji – kazao je on.

Ističe da oni koji su vakcinisani ili koji su preboljeli neki od sojeva koronavirusa, ukoliko obole od omikrona, najvjerovatnije neće razviti teže simptome.

Trobonjača kaže da je razlog zašto neke osobe oble od korone više puta, to što postoje različiti sojevi.

– Drugi razlog je protok vremena u kome imunost na ovaj virus slabi i mogu se ponovo inficitari. Treća je imunodificijencija, koja ukazuje da neki ljudi su podložni infekcijama i mogu se više puta zaraziti – kazao je on.

Govoreći o novom soju koronavirusa otkrivenom u Francuskoj, kaže da se zove B1 640 i da ima dvije varijante.

Problem je, prema njegovim riječima, to što soj napada i vakcinisane i izaziva težu bolest.

Trobonjača ističe da se taj soj proširio u Velikoj Britaniji, Italiji, pa čak i još nekim evrospkim zemljama. Smatra da je taj soj došao  iz Afrike, odnosno Konga ili Kameruna.

Ističe da taj soj usložnjava već složenu situaciju.

– Može značiti pritisak na zdravstveni sistem koji je ionako opterećen već duže vrijeme – kazao je on, ističući da se virus mnogo brže mijenja nego što se mi možemo priagođavati, ukazujući da je ovo već četvrti soj od početka pandemije.

Ističe da će virusna evolucija nastaviti i dalje i da će biti novih sojeva.

Podsjeća  da se protiv koronavirus bore ljekovima koje će smanjiti zaraznost osobe, zatim mjerama kojima siječu put između zaraženih i zdravih, kao i vakcinacijom.

On je kazao da vakcinacijom se ne može postići kolektivni imunitet jer  veliki broj vakcinisanih obolijeva. Zbog toga se, kako kaže, koristi kombinacija svih ovih mjera kako bi se virus držao na što manjem nivou.

Govoreći o četvrtoj dozi, smatra da ona ne može pružiti zaštitu protiv novih sojeva, te je mišljenja  da se vakcina mora prilagoditi novim sojevima.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije