Povežite se sa nama

Društvo

TUŽILAŠTVO: Kriminalci na slobodi zbog štrajka advokata

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Obustava rada advokata prijeti da ugrozi pravosudni sistem, a moguće i poveća stopu kriminaliteta, budući da se već u prvih nekoliko dana štrajka više uhapšenih za različita krivična djela našlo na slobodi jer nemaju branioca. Među njima, kako Dan nezvanično saznaje, ima i višestrukih povratnika u izvršenju krivičnih djela.

Ipak, ni njima, iako postoje jasni razlozi za određivanje zadržavanja i podnošenje zahtjeva za određivanje pritvora, nije bilo moguće izreći te mjere jer prilikom saslušanja nijesu imali branioca, budući da su svi advokati odbili da rade zbog štrajka.

Umjesto određivanja zadržavanja u trajanju do 72 sata i zahtjeva za određivanje pritvora, tužioci osumnjičenim izriču blaže mjere, poput oduzimanja putnih isprava, kako bi obezbijedili njihovo prisustvo u daljem toku postupka.

Samo prvog dana štrajka u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici dvojica uhapšenih zbog sumnje da su počinili razbojništvo našli su se na slobodi jer nijesu imali advokata.

“Dana 24.5.2021. godine, u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, po krivičnoj prijavi Uprave policije, zbog krivičnog djela razbojništvo, u svojstvu osumnjičenih saslušana su dva lica, a imajući u vidu da je, počev od 24. maja 2021. godine, obustavljeno pružanje pravne pomoći advokata na cijeloj teritoriji Crne Gore, a da shodno Zakonu o krivičnom postupku osumnjičeni mora imati branioca kada državni tužilac donese rješenje o zadržavanju, osumnjičenima nije bilo moguće odrediti zadržavanje u skladu sa zakonom, zbog čega je određena mjera nadzora privremeno oduzimanje putne isprave”, kazala je za Dan Lepa Medenica, državni tužilac i portparol podgoričkog Višeg tužilaštva.

Kako Dan nezvanično saznaje u Osnovnom državnom tužilaštvuu Podgorici, zbog odbijanja advokata da ga brane po službenoj dužnosti, na slobodi se našao osumnjičeni za nasilje u porodici koji je zbog tog djela više puta privođen.

Tužilac koji postupa u tom predmetu zvao je na desetine advokata kako bi mu obezbijedio advokata po službenoj dužnosti, ali su svi odbili da ga zastupaju. Zbog toga mu nije bilo ni moguće odrediti zadržavanje.

Takođe, bez tužilačkog pritvora prošli su i osumnjičeni za nasilničko ponašanje koji su mladiću iz Podgorice nanijeli teške tjelesne povrede.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije