Povežite se sa nama

Društvo

TUŽILI BRATIĆ: Na sudu dokazuju da su nezakonito smijenjeni

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Bivši članovi Etičkog komiteta tužili su Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, jer smatraju da su razriješeni sa tih pozicija mimo zakona, saznaje Pobjeda.

“Smatramo da smo smijenjeni mimo zakona. Advokat je pogledao rješenje i ostale okolnosti i istogje stava kao mi – radi se o nezakonitoj smjeni”, kaže kratko Pobjedu profesor na Muzičkoj akademiji UCG Senad Gačević.

Članovi komiteta očekuju da presuda bude u njihovu korist. Etičkom komitetu traje mandat četiri godine, a sporni sastav je imenovan 2019. godine. Oni zato i smatraju da je postupak odrađen mimo Zakona o akademskom integritetu, jer se imenuju nakon javnog poziva na period od četiri godine, a mandat im nije istekao.

Ministarka Vesna Bratić zatražila je od Vlade da smijeni taj sastav, uz obrazloženje da tu nema „nijednog predstavnika nauke“, što je Vlada i učinila krajem januara.

Zadatak ovog nacionalnog tijela je da unapređuje i štiti akademski integritet. Odlučuje i po prijedlogu za utvrđivanje kršenja akademskog integriteta, plagijata, i to za one građane Crne Gore čiji je rad objavljen, odnosno kvalifikacija stečena van naše države. Ovo tijelo, takođe, daje mišljenje o propisima i inicijativama koje se tiču akademske etike…

Na prijedlog Ministarstva prosvjete kojim je rukovodio ministar Damir Šehović, 2019. godine je izabrano sedam članova: prof. dr Bogdan Ašanin predsjednik, dekan Fakulteta pravnih nauka UDG prof. dr Zoran Stojanović; dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje UCG prof, dr Stevo Popović; prof, dr Ana Lalević-Filipović sa Ekonomskog fakulteta UCG; prof, dr Aleksandra Banjević sa Filološkog; doc. dr Elvir Zvrko sa Medicinskog, te profesor na Muzičkoj akademiji UCG Senad Gačević.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije