Povežite se sa nama

Vijesti

TUŽILI IH RAZRIJEŠENI DIREKTORI: Bratić od novih direktora, traži “prljav veš” starih

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ministarstvo zaprijetilo direktorima da će biti dužni da plate na stotine hiljada eura troškova postupka

Ministarstvo prosvjete nauke, kulture i sporta zatražilo je od škola da im u roku od sedam dana dostave dokumentaciju o eventualnim nepravilnostima u radu smijenjenih direktora, najavljujući da će je, između ostalog, iskoristiti da protiv njih pokrenu krivične postupke.

Oni su u tom dopisu, u koji je Pobjeda imala uvid, naveli da traže dokumentaciju kako bi odgovorili na tužbe smijenjenih direktora, koje su pokrenuli protiv resora ministarke Vesne Bratić.

Razriješeni direktori terete Ministarstvo da im je nezakonito oduzelo direktorsku funkciju, uz sporno objašnjenje da je to učinjeno zbog toga što nijesu na vrijeme formirali školski odbor. Direktori su tada kazali da to nijesu ni mogli da učine, iz razloga što je tu proceduru upravo opstruiralo Ministarstvo koje nije imenovalo svoje predstavnike.

Olakšan spor

Na pitanje Pobjede zašto sada od škola traže dokaze za smjenu direktora kada su ih razriješili zbog propusta u formiranju školskog odbora, između ostalog, odgovaraju:

– Dokumentaciju prikupljamo zbog toga kako bi bila dostavljena uz odgovore na tužbe, koje su u cjelosti neosnovane, zbog čega će bivši direktori biti dužni da plate na stotine hiljada eura troškova postupka, prevashodno zbog pokretanja krivičnih postupaka. Protiv svih koji su uzeli nezakonito novac ili oštetili građane ovom vrstom otimanja, ćemo da pokrenemo krivični postupak kako bi nadoknadili štetu koju su pričinili. Jasno je da nam podnijete tužbe olakšavaju dolazak do cilja, i svaku tužbu koristimo upravo u tom pravcu – kažu iz resora ministarke Vesne Bratić.

Ponavljaju da je izmjenama Opšteg zakona o vaspitanju i obrazovanju ranije utvrđeno da svim direktorima vaspitno-obrazovnih ustanova prestaje mandat, te da se izbor novih direktora izvrši u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu zakona. Ističu da ,,kako direktori škola nisu obezbijedili uslove za objavljivanje oglasa, na način što nisu zakazali sjednicu školskih odbora, niti na vrijeme pokrenuli proceduru izbora novih školskih odbora, kako bi bio raspisan oglas za izbor direktora, te su isti prekršili zakon i samim tim osnovano razriješeni sa funkcije direktora“.

Skupljaju dokaze

– Iako su prekršili zakon u konkretnom slučaju, isti su i mimo toga kontinuirano bili u zoni krivične odgovornosti, pa tako je jedna bivša direktorica izdala diplomu ,,Luča“ učenici koja je u II i III razredu imala ocjene 3 i 4. Ogroman broj direktora je imao veliki broj pronevjera, ponegdje se radi o milionima eura, pogotovo u srednjim školama a ima ih i u predškolskim ustanovama i osnovnim školama.

Takođe, veliki broj bivših direktora je novac trošio bez ikakve kontrole, a njihova lična imovina se uvećavala – kažu iz Ministarstva.

U dopisu školama naveli su da Ministarstvu u velikom broju pristižu tužbe razriješenih direktora radi poništenja rješenja o njihovom razrješenju. Kako su u obavezi da odgovore i dostave podatke Zaštitniku imovinsko pravnih interesa, koji zastupa državu Crnu Goru (Ministasrtvo), između ostalog, traže podatke o eventualnim nepravilnostima prilikom zapošljavanja, kao i druge nepravilnosti koje je ličnim uvidom u dokumentaciju uočio sadašnji vršilac dužnosti direktora ili zaposleni u školi. Traže da im se dostave podaci da li je bivša direktorica obezbijedila blagovremen i tačan unos podataka u Informacioni sistem obrazovanja MEIS. Traže i Statut škole, izvještaj o radu za prošlu godinu, kao i izvještaje za mandatni period direktora. Među zahtjevima su i zapisnici o kontroli rada škole, koje su obavili inspekcija rada, prosvjetna inspekcija, DRI…

– Poželjno bi bilo da svaki od v. d. direktora, uz zvaničan dopis, dostavi i sve druge podatke, odnosno dokumentaciju, kojom se mogu dokazati nepravilnosti i nezakonitosti u radu javnih obrazovnih ustanova – naveli su oni.

Posljedice trpe prosvjetari

– Upozoravao sam lično ministarku Bratić na ovu situaciju u kojoj smo se našli. Bio sam se naljutio na sastanku, jer se nijesam slagao sa ovim načinom i koleginicu Kadović (državna sekretarka) upozorio na ovo i predložio sam način provjere rada bivših direktora, koji je bio krenuo u Podgorici – za tri direktora smo uspjeli da dokažemo njihove zloupotrebe u radu i odradili kako to treba – kaže za Pobjedu član podgoričkog Sindikata i član glavnog odbora Sindikata prosvjete Crne Gore Slobodan Savović.

Izričit je da su ,,oni političkim pritiskom podlegli i došli su u ovu situaciju koja je totalno van pravnog sistema i van zakona“. Savović kaže da je gotovo izvjesno ko će da snosi štetu sudskih postupaka – prosvjetni radnici.

– Jer će se to naplaćivati iz našeg budžeta. Prema tome, rekonstruisanu ili nerekonstruisanu Vladu čeka vrlo burna jesen našeg nezadovoljstva i zbog ovoga i nekih drugih poteza koje su napravili. Očekujem to. Ovo će, gotovo je izvjesno, da se naplaćuje iz našeg budžeta – kaže Savović.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije