Povežite se sa nama

Društvo

TVCG POKUŠAVA OPRAVDATI SVOJU LAŽ: Sad ispade da je pucano, ali više ne kažu „u policiju“!

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Braća po istini, RTCG i „Vijesti“, objavili su navodni audio snimak pucnjave na barikadama, kojim pokušavaju da opravdaju svoju laž izrečenu u informativnoj emisiji TVCG da je „pucano na policiju iz vatrenog oružja, ali bez posljedica“.

U današnjem „peglanju“ drske laži, ni portal RTCG, ni Vijesti, ne ponavljaju da je „pucano na policiju“!

Dakle, snimak navodno ukazuje da je pucano. Budući da i sam šef Centra bezbjednosti Podgorica, Goran Jokić, čiji se glas čuje na snimku, nije siguran radi li se o pirotehnici ili vatrenom oružju, zanimljivo je sa kojom strašću dva medija navode situaciju na to da se radi baš o vatrenom oružju.

Da su kojim slučajem oni na licu mjesta morali da presude kako da se djeluje protiv „pucnjave“, sasvim je sigurno da bi ih mržnja kojom se rukovode u tekstovima o crnogorskoj mladosti na barikadama, doprinijela da policija „pristupi proceduri zaštite u situacijama kada se na njih otvara vatra“. Dakle, oni bi se veoma lako dogovorili da se na ljude sa barikada – otvori policijska vatra.

Da su uhvaćeni u krupnoj laži, govori i činjenica da portali RTCG i Vijesti nijesu usaglasili stavove: tako, RTCG tvrdi da su se „pucnji“ sa snimka dogodili na Belvederu, dok su Vijesti izričite: „Snimak navodno svjedoči o drami u tjesnacu magistralnog puta kod Auto-moto društva na blokadi demonstranata iz pravca Budve, gdje se tog jutra dogodio i najžeći otpor pokušaju raščišćavanja barikada.“

Za neupućene, barikada na Belvederu i barikada na putu prema Budvi bile su udaljene jedna od druge najmanje tri kilometra!

Ali, kada se laže, onda se sredstva na biraju.

Uostalom, čak je i laiku jasno da bi metak – da je upućen ka policajcima – sasvim sigurno morao završiti makar u njihovoj zaštitnoj opremi. Policajci su bili toliko gusto raspoređeni, da bi bilo pravo umijeće promašiti ih. Da je pucano u njih. A nije!

Reporter portala Luča koji je sve vrijeme bio na belvederskoj barikadi, nije čuo pucanj. Niti vidio oružje.

Jedini dogovor na belvederskog barikadi, bio je da se nekako moraju zapaliti gume. A pored njih je bilo postavljeno nekoliko bidona s benzinom, jer drugačije ne bi mogle onako da gore. Jedini momenat kada je neko pomenuo oružje, a moguće i pucao, bio je taj kada je trebalo zapaliti gume.

To što se „radi o autentičnom policijskom audio-snimku dokumentovanom u Tehnici Uprave policije“, ne može opravdati drsku laž dva medija, smišljenu da mladiće sa barikada prikaže kao teroriste. Koji pucaju u policiju.

Slijedi tekst objavljen na portalu Vijesti:

„Imamo upotrebu da li vatrenog oružja ili pirotehnike na vozilo… ovdje je više vatrenog oružja“

„Vijestima“ je potvrđeno da se radi o autentičnom policijskom audio-snimku dokumentovanom u Tehnici Uprave policije

RTCG je objavio audio snimak, na kome se, kako kažu, čuje komunikacija šefa Centra bezbjednosti Podgorica, Gorana Jokića, koji preko radio veze upozorava pripadnike policije da se čuju rafali na barikadi na Belvederu, tokom protesta na Cetinju 5. septembra, i govori im da pristupe proceduri zaštite u situacijama kada se na njih otvara vatra.

Snimak pucnjave Cetinje
„Vijestima“ je potvrđeno da se radi o autentičnom policijskom audio-snimku dokumentovanom u Tehnici Uprave policije.

Snimak navodno svjedoči o drami u tjesnacu magistralnog puta kod Auto-moto društva na blokadi demonstranata iz pravca Budve, gdje se tog jutra dogodio i najžeći otpor pokušaju raščišćavanja barikada.

Na audio – snimku nema podatka o tome kada se pucnjava dogodila, ali prema podacima UP, sve se odigralo petnaestak minuta prije 8 časova u nedjelju ujutro.

Reporteri „Vijesti“, ali i novinari drugih medija su u tom periodu svjedočili da se nekoliko puta pucalo.

Na snimku se prvo čuje nekoliko pucnjeva iz vatrenog oružja, a potom preko policijske veze, glas kako obavještava kolege riječima: „Na našoj poziciji imamo upotrebu da li vatrenog oružja ili pirotehnike na vozilo, ne možemo da procijenimo“.

Nakon toga se u razgovor uključuje rukovodilac Operativnog štaba UP Goran Jokić, koji kaže: „povucite prvo ljudstvo“, a onda se na snimku razaznaje i neki glas, koji konstatuje „ovo je puška“.

Nakon toga se ponovo čuje Jokić, koji pita: „Je li primljeno“?, nakon čega je uslijedio i odgovor – „jeste“!

Na snimku se ponovo, ovaj put na kratko, javlja Jokić i kaže „evidentirajte“, a onda se u pozadini ponovo prolamaju pucnji, zbog čega neko od starješina preko motorole konstatuje: „Još traju rafali“…

Odmah nakon toga Jokić mirnim tonom naređuje: „Samo zaštiti ljudstvo“.

Na snimku UP, ponovo se razaznaje glas starješine koji obavještava kolege: „Cijenimo da se moramo povući“, a onda se u na snimku nerazgovjetno čuje: „Ovdje je više vatrenog oružja“… a potom se u razgovor uključuje Jokić, koji naređuje: „Samo zauzmi pozicije i ne kreći nigdje“.

S druge strane stiže kratko: „U redu“.

Na audio zapisu čuje se pojašnjenje šefa Operativnog štaba koji savjetuje: „U slučaju da pucaju na vas, zaštitite sve. Znate kako ide upotreba oružja“. Ponovo se oglašava starješina i kaže kratko: „U redu“.

Reporter „Vijesti“ je u nedjelju oko 7,45 u dva navrata čuo pucnjavu dok se nalazio u Mojkovačkoj ulici blizu „Eko pumpe“ na samom ulazu u Prijestonicu.

„Vijesti“ su u ponedjeljak objavile nezvanični podatak iz vrha bezbjednosnog sektora, da je pucano prilikom ulaska jedinice kriminalističke policije, koju je predvodio jedan od pomoćnika direktora UP, a koja se iz pravca Budve kretala ka Cetinjskom manastiru, kao i da policija traga za dokazima.

„Vijestima“ je juče nezvanično saopšteno da oni još uvijek nemaju precizne podatke da li je na policiju pucano iz vatrenog oružja niti dokaze da li je i iz kojeg oružja tog jutra izvršen napad na službenike UP.

Da li policija istražuje da li je i ko pucao na automobile i službenike UP, „Vijesti“ su u nekoliko navrata pitale Upravu policije, ali zvaničan odgovor još nije stigao.

„Vijesti“ su i od Specijalnog državnog tužilaštva tražile podatke da li provjerava informaciju da je grupa učesnika protesta protiv ustoličenja mitropolita Joanikija tog dana iz vatrenog oružja pucala u automobile, kojima su pored njih prolazili pripadnici Uprave policije. Ni taj odgovor iz SDT-a nije stigao.

Dio građana, koji se protivio ustoličenju Joanikija u Cetinjskom manastiru, je 4. septembra formirao barikadu na Belvederu, na putu Podgorica-Cetinje. Prilaze Prijestonici, iz pravca Podgorice i Budve, okupljeni su blokirali kako bi onemogućili dolazak patrijarha Porfirija i sveštenstva SPC u Prijestonicu.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije