Povežite se sa nama

Društvo

U KOTORSKOJ OPŠTINI: Bez upisa u katastar postoji 1.200 objekata

Objavljeno

-

Foto: Bokanews
Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

U kotorskoj opštini utvrđeno je postojanje 1.200 objekata koji nisu upisani u katastar i preko 200 objekata koji značajno odstupaju od upisanih vrijednost – saopšteno je iz Opštine Kotor.

Kako su naveli, u prvoj polovini tekuće godine završili su značajan projekat o upoređivanju važećih katastarskih podataka o izgrađenom fondu sa najnovijim satelitskim snimcima, sa ciljem utvrđivanja razlika.

– Naime, već godinama su u javnosti prisutne informacije o postojanju objekata koji nijesu upisani u katastar nepokretnosti, ili su upisani u značajno manjem obimu od stvarnog stanja. Budući da se porez na nepokretnosti obračunava na osnovu zvaničnih katastarskih podataka, Opštini Kotor je bilo u interesu da utvrdi stvarno stanje izgrađenog fonda u cilju povećanja lokalnih javnih prihoda.

Utvrđeno je postojanje oko 1.200 objekata koji do sada nisu bili upisani u katastar i preko 200 objekata koji značajno odstupaju od upisanih vrijednosti. Njihova ukupna površina procijenjena je na blizu pola miliona kvadratnih metara, prvenstveno stambenog i poslovnog prostora. Pribavljeni su i podaci o vlasnicima objekata i formiran jedinstven prostorni informacioni sistem koji će Opština Kotor koristiti tokom daljeg postupka – pojasnili su iz Opštine Kotor.

Ističu da je ovaj projekat prvi u Crnoj Gori u kome je korišćena vještačka inteligencija (AI) za efikasnije rješavanje praktičnih komunalnih problema koji bi inače iziskivali značajno vrijeme, sredstva i angažovanje velikog broja ljudi.

– Iako relativno nova, ova tehnologija je već nezamjenjiva u savremenom upravljanju prostorom, transportu, ekologiji, poljoprivredi, ribarstvu itd. Konsultant za ovaj posao bilo je kotorsko preduzeće za planiranje prostornog razvoja MonteCEP u saradnji sa švajcarskom firmom Picterra, jednom od vodećih u Evropi u oblasti analize satelitskih podataka i mašinskog učenja – kazali su iz opštine na čijem je čelu Vladimir Jokić.

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije