Povežite se sa nama

Društvo

U NOVOM SJAJU: Balerina ponovo krasi Budvu

Objavljeno

-

Foto: Mediabiro
Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Budva (Mediabiro) – Simbol Budve, čuvena skulptura balerine, ponovo krasi stijenu pored pješačke staze koja vodi ka plaži Mogren.

Mještani i turisti od juče se, nakon pola godine, ponovo mogu fotografisati pored budvanskog simbola. Prolaznici su mahom zastajali i slikali skulpturu koja je zasijala u novom sjaju.

Za restauraciju i sanaciju skulpture zaslužni su Sekretarijat za stambeno komunalne poslove, Opština Budva i firma Projektor iz Tivta koja je i izvršila sanaciju.

Rok za postavljanje bio je od 1. do 15. juna.

Podsjećanja radi, skulpturu su u decembru prošle godine, usljed nevremena odnijeli veliki talasi što je rastužilo mnogobrojne Budvane. Ipak, nakon nekoliko dana, pronađena je i smještena u gradskoj marini.

Balerina krasi Budvu zadnjih šest decenija i svojevrsna je turistička atrakcija. Takođe, jedna je od glavnih motiva na razglednicama Budve.

Djelo je beogradskog vajara Gradimira Aleksića.

Poznato je da je Aleksiću inspiracija bila jedna stara legenda o djevojci balerini i moreplovcu za kog je bila vjerena. On je otišao na dalek put kako bi zaradio novac za njihov zajednički život. Nikada se više nije vratio, a djevojka mu je ostala vjerna i svako jutro je dolazila do ove stijene, kako bi posmatrala more.

Mladić se nikada nije vratio sa putovanja, ona ga je čekala godinama sve dok je jednog jutra nijesu našli mrtvu na stijeni na kojoj se danas nalazi čuvena skulptura.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije