Povežite se sa nama

Ekonomija

U PROŠLOJ GODINI: Gubitak Plantaža 18,9 miliona eura

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Kompanija 13. jul Plantaže ostvarila je gubitak od 18,9 miliona eura u prošloj godini, saopšteno je nakon redovne skupštine akcionara te kompanije

Navodi se da su Plantaže, imajući u vidu značajno smanjenje turističkog prometa u prošloj godini, za preko 80 odsto u odnosu na 2019. godinu, uspjele da sačuvaju i održe kvalitet proizvoda i sačuvaju prisustvo na najvažnijim tržištima.

Iz Prisme su kazali da je kompanija u prošloj godini ostvarila ukupan prihod od 18,8 miliona eura, što je za 44 odsto manje od ostvarenog prihoda u 2019. godini, a ukupan rashod u prošloj godini bio je 41 milion eura, što je za 24 odsto više od ostvarenih rashoda u 2019. godini.

„Ostvareni prihodi od prodaje vina i prirodnih rakija u iznosu od 14,7 miliona eura, manji su od ostvarenih u 2019. godini za 44 odsto“, kaže se u saopštenju.

Iz Prisme su kazali da je prosječna isplaćena neto zarada zaposlenih u prošloj godini iznosila 674 eura i da je za osam odsto manja u odnosu na godinu ranije.

“Značajne stavke u dijelu rashoda predstavljaju troškovi po osnovu rezervacija koje su izdvajane u skladu sa Međunarodnim računovodstvenim standardima i standardima međunarodnog izvještavanja, a odnose se najviše na periode – procese i aktivnosti koji nijesu započeti ili se desili u prošloj godini, već su naslijeđeni iz niza prethodnih godina“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da tako obračunati troškovi, kod kojih su priznati i gubici po osnovu nenaplaćenih potraživanja od kupaca nijesu rezultat rada menadžmenta u prošloj godini i na bilo koji način se ne odnose na odluke – aktivnosti u prošloj godini, i ne mogu se smatrati rezultatom rada aktuelnog izvršnog direktora.

„Navedeni troškovi iz prethodnih, kao i troškovi iz prošle godine, su ispravno i realno prikazani i po tom osnovu je nastao iskazani rashod – trošak, a sve u skladu sa najboljom korporativnom praksom i međunarodnim računovodstvenim standardima“, navodi se u saopštenju.

Iz Prisme su kazali da je kompanija u prošloj godini proizvela 14.408 tona vinskog grožđa, veoma dobrog kvaliteta, što je četiri odsto manje od ostvarene proizvodnje u 2019. godini i 1.595 tona stonog grožđa, što je za 85 odsto više od proizvodnje u 2019. godini.

„Na površini od 83,13 hektara (ha) ostvarena je proizvodnja breskve od 1.003 tone što je za 27 odsto više u odnosu na 2019. godinu, kao i 2.566 kilograma (kg) ploda kajsije“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je u prošloj godini ostvarena proizvodnja od 295.762 komada loznih kalemova, 136.367 kg ribe i riblje mlađi, kao i 99.433 kg maslina, odnosno 12.983 litara maslinovog ulja, izuzetnog kvaliteta.

Iz Prisme su naveli da vrijednost realizovanih investicija u prošloj godini iznosi 3.160.409 eura.

„U prošloj godini, vina kompanije “13. Jul – Plantaže” osvojila su 29 medalja na prestižnim međunarodnim takmičenjima (Decanter World Wine Awards – London, Munus Vini – Nojštat/ Njemačka, Monde Selection Brisel i Balkan International Wine Competition – Sofija)“, kaže se u saopštenju.

Skupština je donijela i Odluku o izboru i imenovanju revizora za ovu godinu, po kojoj je izabrana revizorska kuća BDO, Podgorica.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije