Povežite se sa nama

Društvo

I U ROŽAJAMA: Bratić nezakonito smijenila direktora škole?

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Nakon što je direktorica podgoričke Gimnazije “Slobodan Škerović” Zoja Bojanić Lalović smijenjena uz obrazloženje da je povrijedila radnu obavezu zato što nije formirala Školski odbor, rješenje iste sadržine dobio je i direktor OŠ “Donja Lovnica” u Rožajama Asmir Hasović. Kako za Dnevne novine navodi, vjeruje da je u pitanju jedno isto cirkulamo pismo u kome se samo mijenja ime osobe na koje se odnosi.

Hasović je za direktora škole u kojoj radi izabran 2015, a reizbran 2019, te ima još dvije i po godine do kraja mandata. Tokom dosadašnjeg rada, ističe, ima samo izvanredne rezultate, te mu je neshvatljivo zbog čega je razriješen.

“Iza sebe imam izvanredne rezultate, o čemu svjedoče zapisnici Ministarstva prosvjete prilikom redovnih kontrola školi, u kojima doslovno piše škola za primjer. Nikada se nije desilo u proteklih pet i po godina, koliko sam na čelu ove obrazovne ustanove, da nas neko zbog nečega prozove, kamoli da nas tuži zbog nekog propusta, povrede zakona i prosto je neshvatljivo da se ljudi razrješavaju na osnovu nepostojećih argumenata”, kaže Hasović.

Rješenje koje je dobila Bojanić Lalović vidio je, kaže, u medijima, a onda je dobio identično.

“Iste sadržine je i ovo koje je meni proslijeđeno. Vjerujem da se radi o cirkulamom pismu gdje se samo mijenja ime osobe kojoj se upućuje. Ali, to je sad manje bitno. Ono što je meni najvažnije jeste da nijesam prekršio zakon. U rješenju o razrješenju spočitava mi se da sam povrijedio radnu obavezu jer nijesam konstituisao Školski odbor. Kako sam mogao da ga formiram ako nijesam dobio saglasnost na Statut škole kojim se reguliše struktura Odbora? Davanje saglasnosti je obaveza Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta”, naglašava Hasović.

Kako navodi, iz ove škole su 2. jula proslijedili izmjene i dopune Statuta i Pravilnika koje je usvojio aktuelni Školski odbor.

“Tek nakon dobijanja saglasnosti na Statut mogli smo krenuti u izbor novog Školskog odbora. Mišljenje resornog ministarstva nijesmo ni do danas dobili, tako da nikako ne stoji njihov navodni argument da je povrijeđena radna obaveza. Ne želim da se neko igra mojim obrazom, da me prozivaju da sam napravio povredu radne obaveze. Razlozi za razrješenje apsolutno ne stoje i to me je jako povrijedila jer sve postupke i procedure sam pokrenuo u skladu sa zakonom”, kaže Hasović.

Direktor OŠ “Donja Lovnica” ističe da je ponosan na apsolutnu podršku koju je dobio od sindikalne organizacije, Savjeta roditelja i Nastavničkog vijeća.

“To je satisfakcija za moj rad. Što se tiče rješenja o razrješenju, konsultovaću pravnike i vidjeti šta ću dalje jer, ponavljam, nijesam napravio nikakvu povredu radne obaveze i to ne može biti razlog za razrješenje. Neki drugi politički, možda, zakonski ne”, poručuje Hasović.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije