Povežite se sa nama

Sport

U TIVTU: Počelo Otvoreno prvenstvo Evrope u jedrenju

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

U Tivtu je počelo Otvoreno prvenstvo Evrope u jedrenju, najveće takmičenje u istoriji crnogorskog jedrenja.

Otvoreno prvenstvo Evrope u klasi ILCA do 21 godine, najveće takmičenje u istoriji crnogorskog jedrenja, održava se u organizaciji Jedriličarskog kluba Delfin i Evropske ILCA federacije, u uvali Trašte u Tivtu od 9. do 16.juna.

Među 131 jedriličara, pored predstavnika 26 zemalja Evrope, na regati u akvatorijumu Luštica Bay učestvuju i takmičari koji brane boje Perua, Guatamale, Kajmanskih ostrva i Egipta. Domaćin šampionata u uvali Trašte je kompanija Luštica Development, a takmičenje je finansijski podržala Opština Tivat.

Umjesto ceremonije, koju nije bilo moguće organizovati u skladu sa aktuelnim epidemiološkim mjerama, takmičenje je danas zvanično otvoreno u amfiteatru naselja Luštica Bay konferencijom za novinare, na kojoj su o organizaciji Otvorenog prvenstva Evrope i značaju takmičenja iz sportske i perspektive jedrenja kao proizvoda sportskog turizma govorili potpredsjednik EURILCA i predsjednik Regatnog odbora EECU21 2021 Tivat, Zlatko Jakelić, menadžerka korporativnih komunikacija kompanije Luštica Development, Maša Radulović, sekretarka Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Tivat, Borka Mršulja i direktorka Turističke organizacije Tivat, Danica Banjević.

Organizacija evropskog šampionata je posljedica velikog iskoraka koji je jedrenje u Crnoj Gori napravilo u rezultatskom i organizacionom smislu tokom prethodnih 15 godina, poručio je predsjednik Regatnog odbora EECU21 2021 Tivat, potpredsjednik EURILCA, Zlatko Jakelić.

„Već 15 godina jedriličari iz Crne Gore redovno nastupaju na međunarodnim regatama bilježeći sve zapaženije uspjehe, što za rezultat ima i aktivnu saradnju sa drugim reprezentacijama i jedriličarskim klubovima. U tom kontekstu posebno se izdvaja JK Delfin iz Tivta, koji ka sve značajnijim uspjesima jedri uz veliku želju i volju da pozicionira crnogorsko jedrenje rame uz rame sa mnogo brojnijim i jedriličarski razvijenijim nacijma, što im sve bolje uspijeva. Kroz godine sportske saradnje, klub je zavrijedio naše povjerenje. Stvorili su se uslovi da EURILCA povjeri organizaciju Europskog prvenstva za klasu ILCA do 21 godine Delfinu, Tivtu i Crnoj Gori. Veoma smo sretni što zajednički otvaramo novo međunarodno jedriličarsko polje, na kojem će se ogledati 131 jedriličar i jedriličarka iz 30 zemalja Europe i svijeta,“ istakao je Jakelić.

Organizacija Evropskog prvenstva je veliki događaj za Tivat, a posebno raduje što je ova prilika pružena našem gradu u godini velikog jubileja – 70. godina našeg JK Delfin, poručila je sekretarka Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Tivat, Borka Mršulja.

„Povjeravanje organizacije Evropskog prvenstva u olimpijskoj disciplini svojevrsno je priznanje Delfinovig sportskog kvaliteta, ne samo na lokalnom nivou, nego i na međunardnom. Lokalna uprava i Turistička organizacija prepoznale su značaj brojnih realizovanih i planiranih aktivnosti ove sportske organizacije, koji prate postavljene strateške ciljeve razvoja razvoja naše opštine. Ne samo u oblasti sporta, već i u domenu obrazovanja, očuvanja lokalne kulture i tradicije, razvoja sportskog i aktivnog turizma, kao i promocije održivog razvoja,“ istakla je Mršulja.

Direktorka Turističke organizacije Tivat, Danica Banjević, izrazila je zadovoljstvo što je baš Tivat domaćin prvog velikog međunarodnog jedriličarskog takmičenja u Crnoj Gori, što je sa jedne strane veliki izazov za destinaciju, a sa druge strane veliki korak ka jačanju aktivnog sportskog turizma.

„Sportski turizam doprinosi intenziviranju određenih aktivnosti, upotpunjuje turističku ponudu destinacije i utiče na produženje turističke sezone s obzirom da se događaji ovog tipa održavaju u predsezonskom i postsezonskom periodu. Oni takođe utiču i na strukturu gostiju obzirom da će biti zanimljivi određenim ciljnim grupama, kako generacijski, tako i prema zemljama pripadnosti. Prema statistici, sportske turiste karakteriše velika potrošnja i duže prosječno vrijeme boravka u poređenju sa ostalim kategorijama. Oni predstavljaju i svojevrsne ambasadore destinacije nakon što upoznaju zemlju, obzirom da po povratku u svoje zemlje porijekla, svoja iskustva sa putovanja preporuče svojoj mreži istomišljenika i prijatelja. Lijepo je vidjeti ovoliki broj mladih ljudi, koji će, vjerujem, ponijeti sa sobom samo pozitivno iskustvo o Tivtu i Crnoj Gori, te nam se vratiti u još širem sastavu,“ istakla je u svom obraćanju direktorka Banjević, ukazujući na još jedan značajan aspekt u organizaciji takmičenja.

„U procesu smo pristupa Green Destinations i u fokusu su nam aktivnosti usmjerene na održivost, očuvanje prirodnih resursa i zaštitu životne sredine, principe koji već godinama vode naš JK Delfin. Ovom prilikom želim pohvaliti njihovu inicijativu da u planiranju i realizaciji Evropskog prvenstva koriste platformu sa procedurama i smjernicama za organizaciju održivih događaja, kao prvi organizator događaja u destinaciji koji se aktivno uključio u brendiranje Tivta kao zelene destinacije,“ poručila je Banjević istakavši da je sinergija svih subjekata i okretanje pravim vrijednostima jedini način da Tivat i Crna Gora postanu „zelena destinacija.“

U akvatorijumu Luštica Bay danas će biti organizovana trening regata, a oficijelno takmičenje počinje u petak, 11. juna u 12 sati. Prirodni amfiteatar uvale Trašte nudi fantastičan pogled na regatno polje, te je takmičenje moguće posmatrati sa više različitih pozicija. Računajući na dinamiku struja i vjetrova u uvali Trašte, pred nama je šest dana veoma izazovnog takmičenja na kojem boje Crne Gore brane Ilija Marković i Stefan Anđelić iz JK Delfin i Jana Jakšić i Anja Lučić iz JK Jugole Grakalić Herceg Novi.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije