Povežite se sa nama

Društvo

UCG: U novom konkursu 200 mjesta manje za brucoše

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Prorektor za nastavu na Univerzitetu Crne Gore (UCG) Veselin Mićanović kazao je za Dan da će ove godine na svih 19 fakulteta upisna kvota biti smanjena za 200 brucoša i da će konursom biti raspisano oko 3.300 mjesta za maturante.

On je istakao da će se upis organizovati elektronski uz pomoć pilot projekta koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Pojasnio je i da elektronski upis važi za sve fakultete koje nemaju prijemni ispit.

“Raspisivanje konkursa zavisi od odluke Vlade i obično se organizuje u drugoj polovini ili krajem juna. Ove godine ćemo imati oko 3.300 mjesta za brucoše, nešto manje nego ranijih godina, kada smo upisivali njih 3.500. To je ustvari brojka koja je dozvoljena po važećoj licenci, a organizacione jedinice same predlažu broj kandidata u skladu sa tržištem rada, pa je na pojedinim programima predlog kandidata manji za po 5 ili 10. Ako uzmemo u obzir da je u pitanju brojka na 60 studijskih programa, onda je to zanemarljivo manji broj nego prošle godine. Iako ćemo imati manje za oko 200 kandidata, organizacija nastave na fakultetima će biti ista”, navodi Mićanović.

On je kazao da elektronsko prijavljivanje ne važi za kandidate koji su prije izvjesnog vremena završili srednju školu ili gimnaziju, jer se ne nalaze u bazi podataka.

“Za te kandidate i strance važi prijavljivanje kao i ranije i oni dokumentaciju moraju predati studentskim službama, kako bi se u bazu unijeli njihovi podaci. Ostali maturanti, kojih je oko 90 odsto, moći će elektronski da apliciraju za studijski program, a unosom matičnog broja biće iskorišćena postojeća baza podataka u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta”, ističe Mićanović.

Tu će biti obuhvaćeni rezultati učenika iz svih oblasti, nauke, kulture i sporta i adekvatno bodovani, a biće obuhvaćen i njihov završeni stepen stručne spreme i uspjeh koji su postigli tokom četiri godine.

“Na osnovu tih podataka će se izvršiti i rangiranje kandidata, tako da se taj proces vodi do kraja primjenom odgovrajućeg softvera. Kandidati koji su primljeni nakon rangiranja biće u obavezi da neposredno dostave svoju dokumentaciju, fotografiju i indeks. Nakon toga će obaviti i upis koje se svake godine praktikuje na fakultetima”, kazao je Mićanović.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije