Povežite se sa nama

Ekonomija

UDRUŽENJE BANAKA: Bezuslovni moratorijum će izazvati više štete nego koristi

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Udruženje banaka (UBCG) predložilo je da se sagledaju grupacije kojima je potrebna pomoć i da im se izađe u susret, ali ne kroz masovni bezuslovni moratorijum koji će, kako su kazali, izazvati više štete nego koristi.

Iz Udruženja su reagovali na najavljenu raspravu o moratorijumu na kreditna zaduženja kod banaka.

Oni su kazali da moraju reagovati na prijedlog istrajavanja na moratorijumu, sada svedenog na tri mjeseca, ali rizici su, kako su naveli, isti.

“Iznenađeni smo ovakvim izjavama, s obzirom na konstruktivne diskusije koje su se vodile u parlamentu, gdje je zaključeno da će se, kroz dijalog svih relevantnih adresa, naći optimalan okvir za pomoć onima koji eventualno nijesu obuhvaćeni kroz devet paketa mjera koje je Centralna banka Crne Gore realizovala preko banaka”, rekli su iz Udruženja.

Iz UBCG su predložili da se sagledaju grupacije kojima je potrebna pomoć i da se, u skladu sa međunarodnim standardima, ciljanim grupacijama izađe u susret, “ali ne i masovni bezuslovni moratorijum koji će, po nama, izazvati više štete nego koristi za sve.”

“Smatramo da je od predloženog važnije razgovarati o tome koje mjere su preduzete, koji su efekti, i šta nam je dalje činiti od strane Vlade i banaka na ublažavanju negativnih efekata nakon moratorijuma”, navodi se u saopštenju.

Iz UBCG su naglasili partnersku ulogu koju su banke imale tokom cijelog perioda pandemije.

“Kao važan akter budućeg ekonomskog oporavka, banke su otvorene za aktivno učešće u argumentovanom dijalogu i uspostavljanju optimalnog rješenja koje je održivo i koje će dati pozitivne efekte”, zaključuje se u saopštenju.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije