Povežite se sa nama

Društvo

UKINUĆE SPORAZUM: Vlada Crne gore se sprema da „gurne prst u oko“ SAD?

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Podgorica — Vlada Crne Gore namjerava da ukine bilateralni sporazum sa SAD o imunitetu

Iz Vlade je saopšteno da je potrebno nastaviti aktivnosti na osnovu obostrano prihvatljivog modela, kako bi se pronašle najprikladnije administrativne procedure za ukidanje tog sporazuma sa SAD.

To je navedeno u Informaciji o stanju pristupnih pregovora sa EU, koja je usvojena na posljednjoj sednici Vlade, a u dijelu dokumenta o poglavlju 31, koje se odnosi na spoljnu i bezbednosnu politiku, piše Dan.

Crna Gora je sa Sjedinjenim Američkim Državama u maju 2007. godine potpisala Sporazum o statusu snaga (SOFA), kojim je regulisan privremeni boravak američkih vojnika na crnogorskoj teritoriji.

Međutim, Evropska unija je odmah kritikovala potpisivanje takvog ugovora o neizručivanju američkih i crnogorskih državljana Međunarodnom krivičnom sudu (MKS), navodeći da je u suprotnosti sa uputstvima Brisela.

Evropska komisija je u svojim izvještajima o napretku Crne Gore u pridruživanju EU isticala da Crna Gora treba da prilagodi sporazum sa SAD o imunitetu njenih i američkih državljana pred Međunarodnim krivičnim sudom stavovima EU.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije