Povežite se sa nama

Društvo

UNICEF: Čestitka Skupštini Crne Gore na uvođenju besplatnih udžbenika za osnovce

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

UNICEF čestita Skupštini Crne Gore na uvođenju besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola i dječjeg dodatka za svu djecu do šest godina i podsjeća da je to korak u pravom smjeru koji mora biti fiskalno održiv. UNICEF ističe spremnost da Vladi pruži podršku za razvoj politika kroz koje će se svoj djeci do 18 godina obezbijediti dječji dodatak.

Iz UNICEF-a kažu da je uvoženje dječjeg dodatka zasnovano na pouzdanoj analizi sistema socijalne zaštite.

„Porodicama male djece pruža dugoročnu predvidljivost prihoda i u skladu je s principom ulaganja u rane godine djetinjstva kao ključnom šansom za razvoj svakog djeteta, posebno ako ga dopunjava pristup kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju i zaštiti od nasilja“, navodi se u saopštenju.

U februaru tekuće godine, u Skupštini Crne Gore predstavljena je višedimenzionalna analiza dječjeg siromaštva u Crnoj Gori koja je urađena uz podršku UNICEF-a. Navodi se da je ona pokazala da su najmlađa djeca najviše ugrožena.

Kako su kazali iz UNICEF-a, rane godine života od ključnog su značaja za dijete, a riječ je o periodu kada se razvija 90 odsto mozga i kada se stiče sposobnost uspostavljanja značajnih međuljudskih odnosa.

“Pružanje podrške djeci tokom ranog djetinjstva solidan je početak za smanjivanje siromaštva. Naravno, ostaje nam kritični jaz koji se tiče djece koja imaju preko 6 godina. UNICEF je spreman da podrži Vladu da razvije politike kroz koje će se ovaj jaz premostiti”, poručio je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander.

Prema Santanderu, primjeri najbolje međunarodne prakse pokazuju nam da postoje tri principa uspjeha kada je riječ o razvoju takvih politika: prvo, neophodno je razviti politike zasnovane na pouzdanim podacima i temeljnoj analizi dostupnih opcija; drugo, potrebno je osigurati da odabrane politike budu dugoročno finansijski održive za budžet zemlje; i treće, neophodno je osigurati da ključne zainteresovane strane dobiju priliku da učestvuju u razvoju politika za njih i utiču na njih. Od presudnog značaja je da se čuje glas djece i roditelja. Oni najbolje poznaju probleme s kojima se svakodnevno suočavaju i mogu podijeliti svoje ideje o najboljim načinima da se oni riješe.

Iz tog razloga, kako je saopšteno, UNICEF je podržao sprovođenje dvogodišnje analize sistema socijalne zaštite u Crnoj Gori po međunarodno poznatoj metodologiji CODI, čije rezultati će biti sjutra predstavljeni upravnom odboru kojeg vodi ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

„Ova analiza predlaže listu mogućih reformi sistema socijalne zaštite. Na osnovu analize finansijske održivosti različitih reformi u Crnoj Gori i direktnih konsultacija sa porodicama, Vlada može odabrati one reforme sistema socijalne zaštite koje najbolje odgovaraju potrebama Crne Gore“, saopšteno je iz UNICEF-a.

Navode da je svako treće dijete u riziku od siromaštva u Crnoj Gori, a ekonomska kriza izazvana pandemijom koronavirusa vrlo vjerovatno je povećala ovaj broj.

„Za rješavanje problema dječjeg siromaštva i prekidanje međugeneracijskog ciklusa siromaštva nije dovoljna samo finansijska pomoć. Rješavanje ovog problema nalaže da svako dijete ima pristup kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti i kvalitetnom obrazovanju; da svako dijete bude u prilici da razvije adekvatne vještine za svoju budućnost, kao i da ima pristup sportu i kulturi. Takođe, rješavanje pomenutih problema nalaže da svako dijete bude zaštićeno od svih oblika nasilja, zlostavljanja i iskorišćavanja. Kao što je pokazala Višedimenzionalna studija siromaštva u Crnoj Gori, sve ovo je potrebno i to od trenutka kada se dijete rodi, pa sve do uspješnog prelaska u odraslo doba“, poručuju iz UNICEF-a.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije