Povežite se sa nama

Vijesti

UOČI 5.SEPTEMBRA: Vukšić preuzima punu kontrolu uz pomoć BIA

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Svjestan da akcija onesposobljavanja protesta 5. septembra ne ide kako je zamišljeno, da čelnici Uprave policije ne žele da budu zloupotrijebljeni i političke marionete, prvi čovjek ANB-a okrenuo se na drugu stranu, prema BIA i Beogradu, za pomoć. Sagovornici Pobjede iz Agencije tvrde da srpska tajna služba već duže značajno utiče na aktuelna dešavanja u Crnoj Gori

Iako je održavanje javnog reda i mira u nadležnosti Uprave policije, prema saznanjima Pobjede iz vrha izvršne vlasti i bezbjednosnih službi, direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić preuzeo je rukovođenje akcijom obezbjeđivanja ustoličenja mitropolita crkve

Srbije. Vukšić nastoji da, uz pomoć srpske BIA, kontroliše situaciju i da koordiniranom akcijom onemogući masovno okupljanje građana na Cetinju 5. septembra.

Sagovornik Pobjede iz Vlade Crne Gore naglašava da je izričit stav premijera Krivokapića – vidno uznemirenog najavom masovnog protesta građana – da Vukšić i tim načelnika iz ANB-a moraju da budu centar organizacije bezbjednosnih službi i da Uprava policije treba da bespogovorno izvršava naloge tajne službe.

Kako je naš list već pisao, po nalogu Vukšića su aktivnosti crnogorskih patriotskih organizacija i udruženja klasifikovane kao društveno opasne i vodi ih sektor za nasilni ekstremizam i terorizam.

Prioritetni zadatak ANB-a, do 5. septembra ali i kasnije – kako je to formulisao Vukšić na Kolegijumu krajem prošle sedmice – jeste ,,opservacija i dokumentovanje svih aktivnosti istaknutih pojedinaca, građanskih aktivista, nevladinih organizacija, kao i novinara iz medija koji kritikuju rad Vlade i daju podršku borbi protiv sadašnje pozicije Srpske pravoslavne crkve…“

Osnovni cilj je – da se u narednih dvadesetak dana pokuša eliminisati svaka mogućnost da se spriječi ustoličenje u Cetinjskom manastiru.

ANB I UP: TIHI SUKOB

U tom cilju, direktoru Uprave policije Zoranu Brđaninu naloženo je da formira štab koji bi realizovao instrukcije iz ANB-a, što je izazvalo negodovanje čelnika UP i njegovih pomoćnika.

Kao policajac sa iskustvom, Brđanin je svjestan da sadašnja pozicija Agencije za nacionalnu bezbjednost prevazilazi nadležnosti i suprotna je strategiji bezbjednosne službe jedne države članice NATO. Shodno spoljnopolitičkoj poziciji Crne Gore, prioritetni zadatak nacionalne bezbjednosne službe bi trebalo da budu obavještajne i kontraobavještajne aktivnosti prema ruskim obavještajnim službama, ali i srpskoj BIA, koja je obavještajnoj zajednici prepoznata kao, kako se to kaže, proksi ruske obavještajne službe.

Da je nepovjerenje između vrha Uprave policije i čelnika ANB-a na vrhuncu, ukazuje i podatak koji prenosi izvor iz policije koji tvrdi da je Brđanin svojim saradnicima na terenu zabranio direktnu komunikaciju sa načelnicima i operativcima ANB-a. Prema tim informacijama, načelnici centara bezbjednosti, prvenstveno tri najvažnija za ovu akciju – Podgorice (Goran Jokić), Cetinja (Dalibor

Šaban) i Nikšića (Dragoljub Peković) – obavezni su da striktno poštuju protokole i hijerarhiju u komunikaciji, pa se podaci ne dostavljaju ,,paralelno“ u sjedište ANB-a, već direktno Brđaninu i pomoćnicima.

Uputstvima koja stižu iz ANB, sve uz pozivanje da je to po nalogu Vlade Crne Gore, čelnici Uprave policije su stavljeni u neodrživu poziciju: po nadležnosti su zaduženi za sprečavanje narušavanja javnog reda i mira, ali im se istovremeno ne dozvoljava da rade u skladu sa pravilima službe.

Ta se situacija najbolje mogla uočiti na Cetinju u neđelju popodne, ispred zgrade nekadašnje fabrike ,,Košuta“, prilikom okupljanja crnogorskih građana koji se protive ceremoniji ustoličenja srpskog mitropolita.

U cilju dodatne kontrole, moguće i nekog vida zastrašivanja, policijska marica je dva puta zastajala ispred građana koji su dolazili u koloni vozila – jednom je obavljen pretres ljudi i automobila u kojem su se nalazili, a drugi put je krenulo masovno negodovanje pa su se policajci udaljili…

Prema informacijama Pobjede, jedan dio policajaca, frustriran kontradiktornim naređenjima, javno su tokom posljednja dva-tri dana uputili primjedbe svojim

starješinama, dok su neki krenuli u proceduru otvaranja bolovanja.

ANB I BIA: NOVI ODNOSI

Svjestan da akcija onesposobljavanja protesta 5. septembra ne ide kako je zamišljeno, da čelnici Uprave policije ne žele da budu zloupotrijebljeni i političke marionete, prvi čovjek ANB-a okrenuo se na drugu stranu, prema BIA i Beogradu, za pomoć. Sagovornici Pobjede iz Agencije tvrde da srpska tajna služba već duže značajno utiče na aktuelna dešavanja u Crnoj Gori, uključujući i ona koja su planirana za 5. septembar na Cetinju.

Tokom posljednje decenije saradnja između ANB i BIA bila je relativno skromna. Dijelom zbog različite spoljnopolitičke orijentacije dvije države – Crna Gora je članica NATO, Srbija je ostala vezana za Rusiju, ali i zbog procjene u Podgorici i NATO da je BIA postala instrument u rukama predsjednika Aleksandra Vučića preko kojeg realizuje svoje i interese svoje političke grupacije, koji su često u suprotnosti sa interesima susjednih zemalja i zapadnih partnera.

,,Ustoličenjem“ Vukšića za prvog čovjeka Agencije, čovjeka bliskog i SPC i srpskim radikalnim političkim grupacijama, saradnja sa srpskom službom je rapidno unaprijeđena. Čak do tog nivoa da je BIA postala jedan od najznačajnijih bilateralnih partnera ANB-a.

O tome posredno svjedoči i podatak da je Vukšić dva puta u kratkom roku boravio u Beogradu. Izvori iz Agencije tvrde da je glavna tema saradnje tajnih službi bila unutrašnji odnosi u Crnoj Gori, sa ciljem boljeg pozicioniranja Srpske pravoslavne crkve, time i realizacija srpskih nacionalnih interesa.

Indikativno je da za Beograd često putuje i jedan od načelnika u ANB-u Boban Stanović, koji direktno odgovara Vukšiću i prvi je koordinator aktivnosti Agencije oko planiranih dešavanja na Cetinju. Izvori Pobjede iz Beograda ističu da je BIA ustupila šefovima ANB-a niz podataka, koje su njihovi operativci prikupili radeći na crnogorskoj teritoriji, o vezama pojedinaca i patriotskih organizacija, kao i o njihovim vezama sa građanskim aktivistima u Srbiji.

Ta se pomoć srpskih agenata izvodi tajno: izvor iz ANB navodi da je Vukšić u dva navrata omogućio operativcima BIA nesmetan ulazak u Crnu Goru, obezbijedivši im prelazak preko graničnog prijelaza, bez registrovanja i obavljanja aktivnosti u Crnoj Gori, bez bilo kakvog nadzora. Isti izvor tvrdi da je prvi čovjek Agencije ukinuo liniju rada koja je tretirala djelovanje obavještajne službe Srbije, te zabranio operativcima ANB-a da prikupljaju podatke o aktivnostima srpskih agenata na crnogorskoj teritoriji, osim ako im on to izričito naredi.

Sve ove aktivnosti navodno su motivisane Vukšićevom opsesivnom željom: da bezbjednom organizacijom ceremonije na Cetinju ojača svoje pozicije u izvršnoj vlasti, da postane ključni igrač koji sjedi pored Krivokapića.

Činjenica da to radi bez prethodnog dogovora sa drugim funkcionerima obavještajnog sektora, ukazuje da u tome ima podršku Vlade, pa i koordinatora službi bezbjednosti Dritana Abazovića.

Da li se tako štite nacionalni interesi, da li se urušava sistem rada službe i što je ANB postala podređena BIA i posredno služi interesima Beograda – to izgleda nikoga za sada ne uznemirava u novoj vlasti. I ne interesuje: važno je da se sprovede ceremonija 5. septembra, da se udovolji političkim zahtjevima Beograda i SPC, čak i po cijenu da se trajno ugroze vitalni bezbjednosni i politički interesi Crne Gore i njen put na Zapad.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije