Povežite se sa nama

Društvo

UPISANE U REGISTAR: MCP i Eparhija registrovane u Crnoj Gori

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka SPC upisane su u registar vjerskih zajednica u Crnoj Gori, saopšteno je na sajtu Mitropolije.

Navodi se da su nakon stupanja na snagu Zakona o slobodi vjeroispovijesti Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava podnijeli uredne prijave sa dokazima za upis u Кnjigu evidentiranih vjerskih zajednica Jedinstvene evidencije vjerskih zajednica.

„Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava je, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, Mitropoliji i Eparhiji izdalo adekvatna uvjerenja o upisu u Javnu evidenciju“, saopšteno je iz MCP.

Posebno ukazuju da su Mitropolija i Eparhija ovim činom potvrdile raniji stav da će prijave za upis u evidenciju predati nadležnom organu onog trenutka kada iz pravnog sistema budu uklonjene neustavne i diskriminatorne zakonske odredbe, kojim je poništavan njihov ranije stečeni pravni subjektivitet u pravnom poretku Crne Gore.

„Ovim činom je jasno potvrđeno opredjeljenje Mitropolije i Eparhije da, na način koji dolikuje i priliči Crkvi, ispoštuju zakonske odredbe koje su u skladu sa civilizacijskim dostignućima i međunarodnim standardima o slobodi vjeroispovijesti u individualnom i kolektivnom aspektu. Navedenim zakonskim i podzakonskim odredbama, kao i postupanjem Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, u potpunosti je priznat i ispoštovan ranije stečeni i kroz vjekove bezbroj puta potvrđeni pravni subjektivitet Mitropolije i Eparhije u Crnoj Gori“, navode iz MCP.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
1 Komentar
Prijava
Notifikacija
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Jovo Z
Jovo Z
11.06.2021. 12:54

Zašto pop Gojko opet nije prisustvovao ceremoniji?

Sponzor

Najčitanije