Povežite se sa nama

Društvo

UPRAVA POLICIJE: Ivanović izabran za člana borda ENFSI

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Načelnik Forenzičkog Centra prof. dr Aleksandar Ivanović izabran je za člana borda Evropska mreža forenzičkih naučnih institucija (ENFSI).

Iz Uprave policija pojašnjavaju da je ENFSI od strane Evropske unije zadužena za razvoj forenzike u državama članicama i državama čije forenzičke laboratorije ispunjavaju visoke standarde zaposlenih i opreme koje propisuje ENFSI udruženje, posredstvom svog borda.

Forenzički centar Uprave policije je, kako se dodaje u saopštenju, punopravni član ENFSI-a od 2009. godine i sve do sada je, kako ističu, sa uspjehom ispunjavao zahtjevne standarde koje Evropska unija, posredno putem ovog udruženja traži od laboratorija članica.

ENFSI udruženje ima 73 forenzičke laboratorije koje se nalaze u 39 evropskih država.

Sredinom maja ove godine izabran je 25. po redu bord ENFSI-a, koji pored predsjednika i njegovog zamjenika ima pet članova.

„Članovi borda se biraju na način da kandidata predloži neka forenzička laboratorija (pravilo je da ga ne može predložiti laboratorija u kojoj radi), nakon toga kandidat prezentuje svoj plan rada i pristupa se glasanju. Za članove borda glasaju načelnici forenzičkih laboratorija članica ENFSI, pa je nakon glasanja u 25-om po redu bordu ENFSI, osim predstavnika Portugala, Savezne Republike Njemačke, Slovenije, Engleske izabran i načelnik Forenzičkog centra Uprave policije prof dr Aleksandar Ivanović“, navodi se u saopštenju.

Aleksandar Ivanović već skoro tri decenije radi na poslovima forenzike u Uprave policije, prvo kao vještak, zatim kao šef odsjeka, rukovodilac grupe, zamjenik načelnika a potom i načelnik Forenzičkog centra. Kao aktivan učesnik rada ENFSI-a, dr Ivanović je bio član Stalnog komiteta za edukaciju i treninig ovog udruženja od 2010 – 2013. godine, kao i aktivni učesnik projekata ovog udruženja.
Članovi borda ENFSI se biraju na tri godine.

„Kao jedini član borda koji potiče iz forenzičke laboratorije države koja nije član Evropske unije, Ivanović će se zalagati da za vrijeme njegovog mandata forenzičke laboratorije država koje nisu članice dostignu standarde Evropske unije, što bi doprinijelo efeknijoj i efikasnijoj borbi protiv prekograničnog kriminala, korupcije i terorizma“, zaključuje se u saopštenju.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije