Povežite se sa nama

Društvo

UPRAVA POLICIJE Smijenjeni rukovodioci biće raspoređeni po zakonu

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Reorganizacijom Upravi policije napredovanje će biti moguće samo na osnovu ostvarenih profesionalnih rezultata i to je ono od čega novo rukovodstvo neće odstupiti, bez obzira na bilo čije komentare, saopštili su odgovarajući na pitanja Portala RTCG. Smijenjeni rukovodioci biće raspoređeni u skladu sa Zakonom, a da li će oni biti zadovoljni tim rasporednim rješenjima stvar je, kako su kazali, subjektivnog osjećaja.

Policija mora biti profesionalna, moderna, depolitizovana organizacija, čija snaga leži u svakom policajcu koji svoj posao obavlja odgovorno i zakonito, uspješno savlađujući savremene bezbjednosne rizike i izazove, a sve u cilju unapređenja javne bezbjednosti i sigurnosti građana, saopšteno je za Portal RTCG iz Uprave policije.

“Činjenica da je dosadašnje radno iskustvo kompletno rukovodstvo steklo u Upravi policije, dovoljno govore da poznaju dobre i loše strane policijske organizacije”, kazali su nam iz policije.

Govoreći o daljem angažmanu doskorašnjih rukovodilaca koji su smijenjeni promjenom rukovodstva, iz UP su nam kazali da će radna prava biti zaštićena, odnosno, svi će biti raspoređeni u skladu sa stručnom spremom i na način predviđen zakonom.

“Nacrt Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministrastva unutrašnjih poslova – Uprave policije je pripremljen i nakon što Vlada utvrdi Predlog Pravilnika, novim rasporednim rješenjima u skladu sa zakonskim odredbama biće raspoređeni svi službenici, a da li će oni biti zadovoljni tim rasporednim rješenjima je stvar subjektivnog osjećaja”, navodi se u odgovoru.

Foto: rtcg.meFoto: rtcg.me

Ministarstvo unutrašnjih poslova krenulo je u reorganizaciju Uprave policije ka stvaranju funkcionalnijeg sistema i vjeruju da će upravo takav pristup doprinijeti većoj odgovornosti starješina i preciznijoj podjeli nadležnosti na svim nivoima.

“Posvećeni smo ostvarivanju smjernice datih za stvaranje klime nulte tolerancije u odnosu na mučenje i zlostavljanje od strane policije i osiguravanje brze, efikasne i nezavisne istrage navoda o mučenju i zlostavljanju”, kažu iz Uprave policije.

Samo depolitizacijom policija može biti profesionalna

Kako je saopšteno iz Uprave policije, potpuna depolitizacija policijskih struktura je ključni prioritet ovog rukovodstva jer će se jedino na taj način policija staviti u profesionalnu ravan i sprovoditi policijske mjere i radnje prema svima onima koji krše zakon, bez izuzetka.

“Pravda nije samo u našim rukama, to je svima jasno, volju, način i kapacitete imamo, saradnjom sa ostalim agencijama za sprovođenje zakona zajedno gradimo društvo gdje će zakon biti isti za sve”, kazali su oni.

U profesionalnom smislu oslanjaju se i na međunarodne partnere i tradicionalno prijateljske službe, koje će pomoći da sepostigne nivo profesionalne odgovornosti po uzoru na razvijene zemlje.

“Reorganizacija Uprave policije, koja je trenutno u završnoj fazi, donijeće sistem funkcionisanja i rukovođenja koji će doprinijeti boljoj sinhronizaciji svih organizacionih jedinica, što je veliki iskorak. Novom organizacijom stvorićemo uslove za prisutniju i pristupačniju policiju građanima”, naveli su iz policije.

Napredovanje u službi će biti moguće samo na osnovu ostvarenih profesionalnih rezultata i to je ono od čega nećeo dstupiti, bez obzira na bilo čije komentare.

“Naime, imajući u vidu sve okolnosti i društveno – politički ambijent, policija efikasno i odgovorno vrši poslove iz svoje nadležnosti i služi samo građanima Crne Gore i državi, nikako interesima bilo koje političke elite ili za ostvarivanje partijskih ciljeva. To je ono za šta se borimo i za vrijeme ovog policijskog rukovodstva političkih odluka na nivou policije neće i ne može biti”, naveli su u odgovoru Portalu RTCG.

Da je došlo do promjena na bolje smatra 41 odsto građana

Kazali su nam da je povećano povjerenje javnog mnjenja u policiju, što je potvrđeno i u nedavno objavljenom istraživanju koje je sprovela Misija za evropsku bezbjednost i saradnju u Crnoj Gori.

Foto: rtcg.meFoto: rtcg.me

“Konkretno, oko tri četvrtine crnogorskih građana pripadnike Uprave policije percipira pozitivno, a čak 41% njih tvrdi da je u proteklih 12 mjeseci policija doživjela promjene na bolje”, navodi se u odgovorima na pitanja Portala.

Smatraju da je do toga došlo kontinuiranim preduzimanjem aktivnosti na prevenciji i suzbijanju svih oblika kriminala, te intenzivnim i posvećenim radom na kreiranju što bezbjednijeg ambijenta za život.

“Svjesni smo i slabosti sistema, pa tako, između ostalog, kontinuirano ulaganje i osavremenjivanje materijalno – tehničkih resursa i opreme u okviru Uprave policije trenutno nije na potrebnom nivou”, kazali su iz policije.

Policijski objekti i infrastruktura u najvećem broju slučajeva nisu građeni za potrebe policije niti su prilagođeni potrebama policije.

“Logistička podrška nije na potrebnom nivou i u značajnom dijelu se nalazi izvan Uprave policije. Vjerujemo da će ova opterećujuća pitanja biti intezivno rješavana u narednom periodu jer takva obećanja od strane nadležnih donosilaca odluka postoje”, navodi se u odgovoru. .

Misija usmjerena na jačanju policijske organizacije

Glavna misija je usmjerena na jačanje cjelokupne policijske organizacije što se ogleda u sprovedenim aktivnostima i ostvarenim rezultatima u ovoj godini.

“Gdje je Uprava policije pokazala da u borbi protiv svih pojavnih oblika kriminala, pa i onog teškog i organizovanog, nema nepremostvih prepreka, što je još jednom potvrđeno kroz sprovođenje većeg broja veoma uspješnih policijskih aktivnosti.

U konačnom, samo zajedno, uključujući sve subjekte društva, možemo graditi policiju svih građana”, navodi se u odgovoru policije.

Novim zakonom policija zadržava samostalnost

Reforme izvršene kroz novi Zakon o unutrašnjim poslovima fokusirane su i na jačanje operativnih kapaciteta policije, stvaranjem mogućnosti za efikasniji rad, ali uz veću kontrolu i dodatne antikorupcijske mjere i bolju zaštitu osnovnih ljudskih prava i prava samih policijskih službenika.

“I pored činjenice da je Uprava policije dobila status organa u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova, ohrabruje podrazumjevano zakonsko rješenje da policija zadržava operativnu samostalnost u radu”, navodi se u odgovori.

Uspostavljen je zakonski okvir za policijsko – obavještajni model koji predstavlja način rukovođenja, odnosno upravljanja pojedinim policijskim poslovima na osnovu kriminalističko obavještajnih informacija, prikupljenih u skladu sa zakonom, radi definisanja prioriteta u oblasti sprečavanja i suzbijanja kriminaliteta, kao i donošenja odgovarajućih odluka u vezi sa tim.

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije