Povežite se sa nama

Politika

UPRAVA ZA DIJASPORU: I Crnogorcima na Kosovu uskoro status manjine

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Crnogorska zajednica na Kosovu uskoro bi trebalo da postane ustavna kategorija Republike Kosova poput Srba i Bošnjaka, i dobije status manjine, navodi se u saopštenju Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima.

Seid Hadžić v.d. direktor Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima boravio je u posjeti Republici Kosovo.

Hadžić je tom prilikom prusustvovao prijemu koji je organizovao premijer Vlade Kosova Albin Kurti.

Prijemu su prisustvovali potpredsjednica Vlade Emilija Redžepi kao i savjetnik premijera za zajednice Erzen Vranići.

„U srdačnom razgovoru sa premijerom Kosova naglašeni su prijateljski odnosi Crne Gore i Kosova, kao i potreba za unapređenjem svih vidova saradnje dvije države a naročito unapređenjem statusa crnogorske zajednice na Kosovu koja bi na prijedlog Hadžića uskoro trebalo da postane ustavna kategorija Republike Kosova poput Srba i Bošnjaka“, navodi se u saopštenju Uprave.

Hadžić: Definisanjem Crnogoraca kao ustavne kategorije do unapređenja njihovih prava.

V.d. direktor Uprave Seid Hadžić je naglasio potrebu da se i Crnogorci poput Srba i Bošnjaka tretiraju ustavnom kategorijom Republike Kosova, što je naišlo na odobravanje premijera Kurtija.

“Dijaspora etničkih Crnogoraca, Bošnjaka i Srba, kao i drugih građana porijeklom iz Crne Gore, u fokusu su našeg interesovanja kao Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima. Poznato je da bošnjačka i srpska zajednica u Ustavu Republike Kosova imaju status manjine, dok crnogorska zajednica za sada nema taj status. Vjerujem da je interes i Crne Gore i Kosova da zajednica etničkih Crnogoraca na Kosovu postane ustavna kategorija i da po tom osnovu crpi sva pripadajuća prava kao i ostale zajednice bez obzira na činjenicu što se radi o malobrojnoj zajednici“, kazao je Hadžić.

Foto: Uprava za dijasporu Foto: Uprava za dijasporu

On je poručio da Građani Kosova porijeklom iz Crne Gore treba da znaju da će ova Vlada na njih računati kao na svoje, i da na njih računa kao ambasadore prijateljstva Crne Gore i Republike Kosovo.

„Posebno smo zainteresirani da se preko građana porijeklom iz CG uspostavi bolja prekogranična saradnja na zajedničkim projektima“, kazao je Hadžić.

Kurti: Želimo da Albanci u Crnoj Gori i Crnogorci na Kosovu uživaju sva prava

Premijer Kosova Albin Kurti je uz čestitku povodom 21. maja, Dana nezavisnosti Crne Gore i dana Crnogoraca Kosova, izjavio da Kosovo želi da Albanci u Crnoj Gori i Crnogorci na Kosovu uživaju sva svoja kolektivna kulturna i politička prava, „kao zdravu osnovu za dobre odnose između dvije susjedne države, za bolju budućnost i dobro oba naroda.

Redžepi: Intenzivirati saradnju na svim poljima

Potpredsjednica Vlade Kosova Emilija Redžepi je, kako se dodaje u saopštenju, uz čestitke za 15. godišnjicu obnove nezavisnosti Crne Gore i zahvalnost delegaciji na posjeti, istakla potrebu za unapređenjem saradnje na svim poljima.

Na prijemu povodom Dana Crnogoraca Kosova pored v.d. direktora Seida Hadžića sa saradnikom Alenom Mujević bili su i predsjednik crnogorskog udruženja „Lovćen“ na Kosovu Lazar Radulović, v.d. ambasadora Crne Gore na Kosovu Nikol Ljuljđuraj i predstavnica Udruženja Crnogoraca u Podgorici Biserka Đurđević.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije