Povežite se sa nama

Društvo

URUŠAVANJE MUP-A: Kome odgovara da policija ne radi?

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Nemogućnost policijske reakcije nakon ubistva u Ulcinju pokazuje da je došlo do organizacionog, kadrovskog i materijalno-tehničkog urušavanje kapaciteta Uprave policije. Odgovornost za sadašnje stanje ide na adresu Vlade i resornih ministarstava koje neće da vide očigledno: za efikasan rad policije, za obavljanje kvalitetnih istraga i borbu protiv organizovanog kriminala potrebno je i brojno, stručno ljudstvo, ali i sredstva i oprema.

Dva teška zločina koja su se odigrala u jednom danu – ubistvo dvadeset trogodišnjeg Matije Vukovića u centru Nikšića i likvidacija u Ulcinju šezdeset devetogodišnjeg Momčila Đurišića – pokazali su kakve teške posljedice uzrokuje nedostatak sredstava i opreme crnogorske policije koje je trebalo da obezbijedi Vlada Crne Gore.

Tragedija u Nikšiću desila se u centru grada, naočigled prolaznika, pa je ubistvo rasvijetljeno i u kratkom roku uhapšen osumnjičeni za ubistvo Luka Krivokapić.

No, istraga ubistva Momčila Đurišića tapka u mjestu jer su, prema informacijama Pobjede, crnogorski policajci bili onemogućeni da preduzmu sve mjere koje su neophodne u ovakvim slučajevima. Putni pravci između Ulcinja i drugih opština, kao i međugranični pojas sa Albanijom bili su nepokriveni, bez policijskih patrola. Policije nije bilo ni između gradova od Ulcinja, Bara, Budve, Podgorice.

BEZ REAKCIJE

U novinarskim izvještajima o zločinu u Ulcinju izostala je ona poznata rečenica: policija je blokirala sve izlaze grada i kontrolisala vozače kako bi uspjela da pronađe ubicu.

Inspektorima je ta osnovna, prva, hitna mjera najbitnija karika za razotkrivanje bjegunca.

Dobro obaviješteni izvori iz bezbjednosnih službi, koji su radili na slučaju u Ulcinju, navode da tog kritičnog dana, kada je ubijen Đurišić, nijesu preduzete standardne operativne procedure kako to nalažu pravilnici o radu kao i tradicionalna policijska praksa.

Uži sistem blokade podrazumijeva blokiranje i obezbjeđenje užeg i šireg mjesta zločina, uključujući i kontrolu glavnih i alternativnih saobraćajnica na izlazima iz grada. Šira blokada podrazumijeva postavljanje kontrolnih punktova na svim saobraćajnicama između gradova na državnom nivou, uključujući i ciljane kontrole na graničnim prelazima kako bi se spriječilo bjekstvo izvršilaca iz grada u kojem je počinjeno ubistvo i na kraju iz države.

Nije bilo nedostatka volje ili želje: policija je bila u nekoj vrsti tehničke blokade da reaguje skladno pravilima službe jer – nijesu imali ni sredstva ni dovoljan broj ljudi!

KAD VLADA IGNORIŠE PROBLEM

Pobjeda je protekle sedmice pisala da više od 50 policijskih službenika kriminalističke policije u jednom danu ostalo bez posla, jer nema novca za njih.

Na to su reagovali iz policije, tvrdeći da je da razlog prestanka radnog odnosa službenika kriminalističke policije nepostojanje zakonskih pretpostavki za produženje angažmana, a ne nedostatak finansijskih sredstava.

Tada je naš list informisao da je sagovornik Pobjede iz policije upozorio da prekidom radnih angažmana službenika policije nesumnjivo dolazi do veće opstrukcije posla kolega, a samim tim i do otežavanja dostizanja rezultata koji se očekuju.

Andrija Popović iz Liberalne partije, govoreći u parlamentu o prijedlogu Zakona o unutrašnjim poslovima, upozorio je da se po statusu MUP-a i Uprave policije, vidi totalni sunovrat sistema države.

– Policija je ostala bez 120-130 vozila, ostala je bez goriva, praktično je policija ostala na privatnim vozilima i na konjičkoj jedinici… I to je ta policija koja će da se bori protiv najjačih klanova u Evropi i svijetu, na magarcima i na mazgama – rekao je Popović i pitao kako takva policija može da služi i štiti građanke i građane Crne Gore.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović saglasio se da postoji problem što se tiče automobila, ali da je ta vrlo neprijatna situacija nastala sticajem više faktora.

– Meni je savjest mirna, jer sam dao sve od sebe da se ovo ne desi. Problem postoji i radimo sve što možemo da se što prije riješi. Naravno da bi nam usvajanje budžeta mnogo pomoglo, ali pokušavamo da aktiviramo i „plan B“. Međutim, nije situacija ni toliko alarmantna. To jesu automobili koje koristi saobraćajna policija, jesu važni, ali ne onoliko važni koliko ste vi predstavili. Takozvana operativa, odnosno oni koji se bore protiv najtežih oblika kriminaliteta ih ima, uključujući i one koji imaju elemente organizovanog kriminala – rekao je Sekulović.

(NE)POTREBNI LJUDI

Brojni podaci demantuju ministra i ukazuju na obim problema sa kojima se policija na terenu svakodnevno suočava.

Prema saznanjima Pobjede, ugovor o radu nije produžen inspektorima iz Uprave policije koji su bili angažovani na period od jedne do tri godine. Zapošljeni su bili na osnovu iskazanih potreba o nedostatku visokoškolskog inspektorskog kadra u oblasti borbe protiv sajber, privrednog kriminala, kao i borbe protiv kriminala u oblasti zloupotrebe narkotika, krvnih delikata i drugih oblika teškog kriminala.

Sada su svi ostali bez radnog angažmana, a policija bez dodatne neophodne radne snage.

Nije to sve: dvije generacije studenata Policijske akademije trebalo je da počnu sa radnim angažovanjem u januaru 2021. godine, ali oni do danas nijesu zasnovali radni odnos. Ugovor o radu nije produžen ni službenicima koji su završili ubrzani, specijalistički kurs nakon iskazanih potreba još prije tri godine, o nedostatku policajaca na ulici u obavljanju najosnovnijh policijskih poslova, a trebali su takođe u januaru ove godine.

Trenutno nije angažovano više od 250 policajaca u koje je država godinama ulagala značajna finansijska sredstva u obrazovanje, obuku i sticanje radnog iskustva. Radi se o akademcima koji su tek završili i treba da krenu sa obavljanjem pripravničkog staža i akademcima koji su završili stručno osposobljavanje i položili državni stručni ispit i treba da zasnuju radni odnos.

Podsjetimo, v. d. direktora Uprave policije Zoran Brđanin u februaru je donio novu sistematizaciju, koja je suštinski bila sredstvo za smjenu pomoćnika direktora policije, načelnika centara bezbjednosti i ostalog rukovodećeg kadra, a ne raspored snaga za potrebe službe. Jer da jeste, ne bi bila donijeta preko noći, bez prethodne analize potreba razvoja službe.

Evidentno je organizaciono, kadrovsko i materijalno-tehničko urušavanje kapaciteta Uprave policije, veliki je procenat upražnjenih radnih mjesta u Upravi policije i odsustvo policije na terenu, uslovljeno nedostatkom vozila, goriva…

Svi tenderi za nabavku specijalističke opreme i sredstava za rad, shodno godišnjem planu Uprave policije o jačanju kapaciteta u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, su – u blokadi. Odgovornost za to ide na adresu Vlade i resornih ministarstava koje neće da vide očigledno: za efikasan rad policije, za obavljanje kvalitetnih istraga i borbu protiv organizovanog kriminala potrebno je i brojno, stručno ljudstvo, ali i oprema.

Nedostatkom kadra na svim nivoima, kao i nedostatkom osnovnih sredstava za rad, ulica je ,,očišćena od policajaca“ i otvoren je prostor za djelovanje organizovanih kriminalnih grupa, bezbjednosno interesantnih osoba. Zato bi, ako već nije uspio Sekulovićev ,,plan A“, bilo neophodno da se pređe na najavljeni ,,plan B“.

Ako tako nešto u realnosti postoji, osim kao bombastične, ali lažne najave u provladinim medijima, poput one jučerašnje u dnevnom listu Vijesti da će prvi put u Crnoj Gori početi da radi Biro za operativnu koordinaciju, iako Biro postoji još od 2014. godine?!

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije