Povežite se sa nama

Politika

USLOV EU: Vlada ukida sporazum sa SAD o imunitetu američkih vojnika

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Vlada Crne Gore saopštila je da je potrebno nastaviti aktivnosti na osnovu obostrano prihvatljivog modela kako bi se pronašle najprikladnije administrativne procedure za ukidanje bilateralnog sporazuma sa SAD o imunitetu. To je navedeno u Informaciji o stanju pristupnih pregovora sa EU, koja je usvojena na poslednjoj sjednici Vlade, a u dijelu dokumenta o poglavlju 31, koje se odnosi na spoljnu i bezbjednosnu politiku, piše Dan.

“Kada je riječ o završnom mjerilu, odnosno bilateralnom sporazumu o imunitetu sa Sjedinjenim Državama, kojim se građanima SAD daju izuzeća iz nadležnosti Međunarodnog krivičnog suda i kako bi se uskladili sa smjernicama Evropske unije u vezi s ovim pitanjem, potrebno je nastaviti aktivnosti na osnovu obostrano prihvatljivog modela, kako bi se pronašle najprikladnije administrativne procedure za ukidanje sporazuma sa SAD. Cilj ove koordinacije će biti rješenje koje je prihvatljivo za sve strane i koje će doprinijeti uspješnom zatvaranju definisanog mjerila”, navodi se u dokumentu Vlade Crne Gore.

Crna Gora je sa Sjedinjenim Američkim Državama u maju, 2007. godine, potpisala Sporazum o statusu snaga (SOFA), kojim je regulisan privremeni boravak američkih vojnika na crnogorskoj teritoriji.

Sporazum su 1. maja u Vašingtonu potpisali tadašnja američka državna sekretarka Kondoliza Rajs i crnogorski predsjednik Filip Vujanović.

Međutim, Evropska unija (EU) je odmah kritikovala potpisivanje takvog ugovora o neizručivanju američkih i crnogorskih državljana Međunarodnom krivičnom sudu (MKS), navodeći da je u suprotnosti sa uputstvima Brisela.

Evropska komisija (EK) je u svojim izvještajima o napretku Crne Gore, napretku u pridruživanju EU isticala da Crna Gora treba da prilagodi sporazum sa SAD o imunitetu njenih i američkih državljana pred Međunarodnim krivičnim sudom stavovima Evropske unije, s obzirom na to da se Crna Gora tim sporazumom obavezala da neće predavati američke državljane Međunarodnom krivičnom sudu osumnjičenom za ratne zločine i ujedno zadovoljiti interese Sjedinjenih Država koji ne priznaju Međunarodni krivični sud. Tada su crnogorski zvaničnici uvjeravali da će pravni eksperti naći neko rješenje.

Raskid ugovora, koji su Crna Gora i SAD potpisale 2007. godine, kako je Dan još tada pisao, uslov je za zatvaranje pregovaračkog poglavlja 31 posvećenog spoljnoj, bezbjednosnoj i odbrambenoj politici.

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije