Povežite se sa nama

Vijesti

USTOLIČENJA NEĆE BITI: Cetinjani poručuju da neće izdajnički pir na prijestolu Svetog Petra

Objavljeno

-

Cetinjani Krivokapića ispratili uz zvižduke kada je stigao u prijestonicu 21. januara
Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Grupa građana Cetinja i juče se oglasila saopštenjem u kojem poručuju da je najavljeno ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog crkve Srbije Joanikija 4. septembra čin demonstracije okupatorske moći Srbije koju sprovode ova crkva i podanička Vlada.

– Ustoličenje negatora Crne Gore za mitropolita crnogorskog od strane patrijarha okupatorske crkve Srbije u središtu crnogorske duhovnosti, Cetinjskom manastiru, a ne u nekom od hramova koji pripadaju crkvi Srbije, svjesno je planirani čin demonstracije okupatorske moći države Srbije, koji sprovodi njena crkva i njoj podanička namjesnička Vlada Crne Gore – navodi se u saopštenju građana Cetinja.

Inauguracija je planirana za 4. septembar, a iz Beogradske patrijaršije su najavili da će ceremoniji prisustvovati i patrijarh srpski Porfirije.

Cetinjani i dio crnogorske javnosti oštro su reagovali i najavili proteste.

Grupa građana prijestonice, koja se juče obratila javnosti, naglasila je da je gruba provokacija Cetinjana i svih građana Crne Gore koji ne pristaju na izdaju poruka premijera Zdravka Krivokapića da će ustoličenje Joanikija, podanika ideologije antihrišćanskoga svetosavlja, donijeti svenarodnu radost.

– Tome činu mogu se radovati samo crnogorski izrodi i saradnici velikosrpske okupacije koja je na djelu. Na takvu najavljenu radost ne da nećemo pristati, nego nećemo dozvoliti izdajnički pir na Cetinju, u srcu Crne Gore, na prijestolju Svetoga Petra. Tako zamišljenim simboličkim padom Cetinja kao viševjekovnoga bastiona crnogorske slobode ova Vlada želi potvrditi lojalnost Vučićevoj Srbiji. Na Cetinju neće moći – poručili su oni.

Pozvali su „cetinjske uraše i demokrate, one što se busaju svojim crnogorstvom, da jasno iznesu stav – jesu li na strani baštinika crnogorske slobode ili će ih buduća pokoljenja pamtiti kao okupatorske sluge“.

Lideri Građanske inicijative „21. maj“ Miodrag Živković, Ljubomir Filipović i Rade Bojović ocijenili su juče da je planirano ustoličenje srpskog mitropolita Joanikija Mićovića uz prisustvo patrijarha SPC Porfirija zamišljeno kao kruna velikosrpskih nasrtaja na Crnu Goru, kojim SPC želi da potvrdi svoj povlašćeni konfesionalni i parapolitički status u Crnoj Gori.

– Velikosrpski planeri su odlučili da ustoličenje obave u uzurpiranom Cetinjskom manastiru koji je istorijsko središte Crnogorske pravoslavne crkve i simbol crnogorskog pravoslavlja i slobodarstva, što je nedopustiva i opasna provokacija – upozorili su oni, uz poruku da je demokratski otpor ustoličenju prvorazredni zadatak crnogorskih patriota i progresivne javnosti.

Lider jedne od partija na vlasti, prosrpske Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović poručio je juče za Sputnjik da se radi „o pokušaju političke manipulacije ekstremnim i radikalnim grupicama koje ne predstavljaju većinsko mišljenje niti Crne Gore niti Cetinja“.

– Zaista ne mislim da je dostojno Crne Gore i našeg naroda da nas u strahu od toga šta će napraviti, drži šačica ljudi sa banditskim namjerama – poručio je on.

A kako smo već pisali bezbjednosne službe su u ozbiljnom problemu i još nemaju jasan plan kako da osiguraju bezbjedno ustoličenje Joanikija na Cetinju.

Direktoru Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejanu Vukšiću i premijeru Zdravku Krivokapiću, koje je upravo Srpska crkva uvela u politiku, veoma je važno da organizuju ovaj događaj, ali im bezbjednosne procjene ne idu „na ruku“. Posebno što su ušli u sukob sa šefom javne policije Zoranom Brđaninom koji je odbio Krivokapićev zahtjev da se Uprava policije stavi pod komandu Vukšića.

Vukšić je, ipak, formirao operativni štab za pripremu ustoličenja Joanikija. Meta su im crnogorske patriotske organizacije i pojedinci koji ne podržavaju ovu vlast i SPC.

Skandalozno, Vukšić je, kako su Pobjedi rekli izvori iz Agencije, djelovanje crnogorskih patriotskih organizacija u zvaničnim dokumentima podveo pod stavku „nasilni ekstremizam“.

Operativcima je, kako smo objavili, naloženo da ne prikupljaju podatke i dostavljaju informacije o namjerama i konkretnim aktivnostima srpskih ekstremističkih struktura iz zemlje i regiona vezano za hirotonisanje Joanikija, a koje su, prema navodima naših sagovornika iz Agencije, neuporedivo opasnije po nacionalnu i javnu bezbjednost Crne Gore od najavljenih protesta patriotskih organizacija i građana.

Iako operativci imaju brojna saznanja o aktivnostima srpskih ekstremističkih struktura, uključujući i podatke da namjeravaju da angažuju pripadnike kriminalnih organizacija iz zemlje i regiona da „brane“ Cetinjski manastir od crnogorskih građana ne smiju ih dostaviti centrali. Kao ni informacije da je jedan od centara mobilizacije Budva, odnosno predsjednik Opštine Marko Bato Carević. Prema riječima izvora Pobjede, on je već mobilisao pripadnike „budvanske kriminalne grupe“, odnosno škaljarskog klana, a posredstvom njih i njihove saradnike iz Srbije i entiteta BiH Republike Srpske da budu na Cetinju i sukobe se sa crnogorskim građanima.

Tvrde i da je Vukšić uključen u čitavu operaciju i da pruža Careviću obavještajnu i logističku podršku.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije