Povežite se sa nama

Društvo

VEČERAS ĆETE VIDJETI SUPER MJESEC: Saznajte šta se krije iza ovog fenomena

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Astronomski fenomen poznat pod nazivom Super Mjesec pojaviće se danas na nebu, što znači da će pun mjesec biti najbliži planeti Zemlji, a taj fenomen dešava se istovremeno sa pomračenjem Mjeseca.

Ovaj fenomen će biti vidljiv u Sjevernoj i Južnoj Americi, Japanu, Australiji i Novom Zelandu, a ljudi u Crnoj Gori će moći da vide pun Mjesec i da ga fotografišu.

Član Astronomskog društva „Ruđer Bošković“ Zoran Tomić kaže da Super Mjesec vizuelno nema razlike u odnosu na bilo koji pun Mjesec, sem što izgleda veći i svjetliji.

Taj se fenomen naziva i „krvavi Mjesec“, jer se na suprotnoj strani zemljine polulopte događa potpuno pomračenje Mjeseca, kada Mjesec prolazi kroz Zemljinu sijenku i pri tome gubi sjaj i dobija crvenkastu boju.

– Da bi se dogodilo pomračenje potrebno je da Sunce, Zemlja i Mjesec budu u istoj ravni, odnosno da Mjesec može da prođe kroz Zemljinu polusijenku i sijenku i tada dolazi do potpunog pomračenja Mjeseca i on gubi sjaj, odnosno ne reflektuje se svjetlost sa njegove površine – objašnjava Tomić.

Takav Mjesec nema nikakav poseban uticaj na Zemlju, a fenomen na nebu trajaće kratko.

– S obzirom na to da je Mjesec vidljiv golim okom, možemo ga posmatrati golim okom, dvogledom, a teleskop je interesantan jer će najbolje pozicionirati Mjesec. Najinteresantnije je posmatrati ga u fazi kada je između punog i mladog, jer je zanimljivo posmatrati reljef, odnosno kratere koji se u tom periodu najbolje mogu vidjeti – objašnjava Tomić.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Sponzor

Najčitanije