Povežite se sa nama

Vijesti

VIŠI SUD: Ukrajinac ostaje iza rešetaka dok ne vrati pokradenih 136.800 eura

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Viši sud u Podgorici odbio je zahtjev za uslovni otpust državljanina Ukrajine Jurija Ivanišina koji se nalazi u spuškom zatvoru jer je sa dvojicom saučesnika, iz nekoliko bankomata, ukrao više od 136.800 eura.

Prema informacijama našeg lista, Ivanišin je zatražio da ostatak od sedam mjeseci zatvorske kazne provede na slobodi, ali je vanraspravno vijeće odbilo njegov zahtjev.

Ivanišin je 7. decembra 2020. osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora zato što je kao saizvršilac počinio krivično djelo računarska prevara.

U kaznu mu je uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru, gdje se nalazi od 16. novembra 2019. godine.

Presudom je naloženo da Ivanišin isplati 136.800 eura NLB banci, koliko je uzeo sa bankomata ove banke.

Prema informacijama Pobjede, navedeni iznos NLB banka je naplatila od osiguravajuće kuće koja je nakon isplate pokrenula postupak protiv Ivanišina od kojeg traži sporni iznos.

Prema navodima prvostepene presude koju je izrekao sudija Predrag Tabaš, tokom sudskog postupka dokazano je da je optuženi Ivanišin kriv zato što je u oktobru 2019. godine u Podgorici, Tivtu i Budvi sa Volodimirom Čubarom i Andrijem Bobelom unio lažni računarski podatak u sistem NLB banke i time uticao na rezultat elektronske obrade, prenos podataka i funkcionisanje cijelog računarskog sistema, sa ciljem da sebi pribavi imovinsku korist u iznosu većem od 30.000 eura.

Kako se dalje navodi, Ivanišin, Čubara i Bobel su 5. oktobra 2019. u Podgorici, u Ulici Nikole Tesle, otopili plastični dio bankomata, te na taj način došli do računarskog sistema bankomata, unošenjem virusa zadali komande da isplati sav novac, pa je bankomat isplatio 63.000 eura.

Na isti način su postupili u Tivtu i Budvi 15 dana kasnije. Sa bankomata u Tivtu „skinuli“ su 43.200 eura, a u Budvi 30.000 eura.

Tokom iznošenja završnih riječi zastupnik optužnice, tužilac Miloš Šoškić, zatražio je od suda da okrivljenog oglasi krivim i kazni po zakonu, dok je branilac okrivljenog advokat Željko Damjanović predložio da se njegov branjenik kazni ispod zakonom predviđenog minimuma, imajući u vidu olakšavajuće okolnosti – da nije kažnjavan ranije i da je otac troje djece.

Tužilac Šoškić kazao je tokom završnih riječi da je odbrana optuženog, u kojoj je naveo da je bio samo vozač i čuvao stražu, sračunata da bi olakšao položaj u krivičnom postupku.

– Iz izvještaja o DNK vještačenju proizilazi da je na isječcima selotejp trake sa bankomata u Tivtu pronađen biološki trag optuženog – naveo je tužilac, dodajući da je optuženi nesumnjivo tri puta neposredno nakon izvršenja krivičnog djela za koje se tereti napuštao Crnu Goru.

Advokat Damjanović kazao je da njegov branjenik nije sporio prisustvo u Podgorici, Tivtu i Budvi i da je kao saizvršilac učestvovao u izvršenju krivičnog djela.

Optuženi Jurij Ivanišin kazao je da mu je veoma žao što je bio predmet prevare Andrija Bobela i što ga je uvukao u izvršenje ovog krivičnog djela.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije