Povežite se sa nama

Vijesti

VLASI I ZENKA: Abazoviću nije stalo do Crne Gore, ne sluša savjete policije i ANB

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović i Vijeće za nacionalnu bezbjednost morali su da poslušaju upozorenja predstavnika Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost, koji smatraju da je u Crnoj Gori dramatična situacija uoči ustoličenja mitropolita Joanikija, ocijenili su sagovornici Gradskog portala.

Vijeće za nacionalnu bezbjednost na današnjoj sjednici, čiji je koordinator bio Abazović, odlučilo je da dozvoli održavanje ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog u Cetinjskom manastiru, 5. septembra. Njihovoj odluci prethodila su upozorenja Uprave policije i ANB-a da taj događaj predstavlja visoki bezbjednosni rizik po Cetinje i Crnu Goru.

U procjenama UP i ANB, predviđa se da nakon 5. septembra Crnu Goru čeka bezbjednosna, politička, socio-ekonomska i zdravstevena nestabilnost, koja će dodatno usporiti evropske integracije naše države.

To što se Vijeće na čelu sa Abazovićem oglušilo o upozorenja bezbjednosnih institucija, prema Azemu Vlasiju, kosovskom advokatu i političaru, dokaz je da vicepremijeru nije stalo do Crne Gore.

– Abazoviću nije stalo do procjene bezbjednosnih službi Crne Gore. On je zapravo predstavnik SPC i vlasti u Beogradu i nije iskren u svojim govorima o građanskoj opciji – ocijenio je Vlasi u izjavi za Gradski protal.

On podsjeća da Abazović ne podržava ni zvaničan stav rukovodstva Građanskog pokreta URA, čiji je predsjednik, da se ustoličenje Joanikija izmjesti sa Cetinja.

– Abazović je direktni predstavnik beogradskih vlasti, koji je zauzeo poziciju koordinatora Vijeća za bezbjednost i time se legitimisao da mu nije stalo do države u kojoj je potpredsjednik Vlade – kazao je Vlasi.

Predsjednik Demokratske unije Albanaca Mehmed Zenka kaže da je bezbjednosna situacija u Crnoj Gori zabrinjavajuća.

U izjavi za Gradski portal, Zenka je istakao da su Vijeće za nacionalnu bezbjednost i Abazović morali da poslušaju upozorenja predstavnika bezbjednosnih institucija.

– Više bih vjerovao njima, profesionalcima u svom poslu, koji su i te kako zabrinuti, a za one druge što nijesu zabrinuti — ja se brinem za njih – rekao je Zenka.

Procjene Abazovića i Vijeća, prema riječima poslanika Albanske liste Gencija Nimanbegua, nijesu važne, već samo ono što kažu Uprava policije i ANB.

– Iskreno nadam da je Dritan Abazović u pravu što se tiče njegove procjene. Međutim, ako MUP i ANB imaju drugi stav, to treba uzeti u obzir. Sada je velika odgovornost i na predstavnicima Vijeća nacionalne bezbjednosti. Pitanje je kakve će mjere država preduzeti u subotu i nedelju na Cetinju – ocijenio je Nimanbegu.

U sinoćnjem obraćanju građanima, premijer Zdravko Krivokapić poručio je da država svim crnogorskim građanima garantuje stabilnost i poštovanje javnog, reda, mira i Ustavnog poretka.

– Nećemo dozvoliti bilo kome da ugrozi građanski mir u Crnoj Gori, a što je i jedan od najvećih evropskih vrijednosti, dok će oni koji to pokušaju morati da odgovaraju pred zakonom i demokratskim institucijama Crne Gore – naveo je Krivokapić u video poruci.

Ustoličenje Joanikija u Cetinjskom manastiru naišlo je na osudu velikog broja intelektualaca i političkih analitičara iz Crne Gore i regiona.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
1 Komentar
Prijava
Notifikacija
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
RIR
RIR
04.09.2021. 09:47

NEVIDIO SE MALI KRETEN !

Sponzor

Najčitanije