Povežite se sa nama

Vijesti

VOJSKA CG KREDIBILAN PARTNER: Đurović prisustvovao sastanku NATO Vojnog komiteta u Atini

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Milutin Đurović, učestvovao je na sastanku NATO Vojnog komiteta na nivou načelnika Generalštabova, koji je realizovan u periodu od 17. do 19. septembra, u Atini, Grčka, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

-Vojska Crne Gore ostaje posvećen i kredibilan partner. U narednom periodu posebnu pažnju posvetićemo harmonizaciji planova odbrane Crne Gore sa planovima Alijanse, u čijem je cilju planirano dalje unapređenje kadrovskih potencijala kroz obuku i osposobljavanje-, istakao je general Đurović tokom obraćanja na konferenciji.

Ministar odbrane Grčke, gospodin Nikolas Panajotopolus je istakao važnost Alijanse u suprotstavljanju izazovima kao što je migrantska kriza, naglasivši da najvažniji resurs svakako predstavlja ljudski potencijal. Učesnicima konferencije je dobrodošlicu poželio i premijer Grčke, gospodin Kirijakos Micotakis, koji se obratio video porukom.

-Velika je čast za oružane snage Grčke što su u prilici da budu domaćini ove konferencije, naročito u ovoj, za Grke, veoma važnoj godini, kada proslavljaju dvesta godina od rata za nezavisnost-, naglasio je u svom uvodnom obraćanju načelnik Generalštaba oružanih snaga Grčke, general Konstantinos Floros.

Na sastanku je razgovarano o operacijama, misijama i aktivnostima Alijanse, pri čemu je bilo riječi o bezbjednosnoj situaciji na Zapadnom Balkanu i Iraku, a posebno o doprinosima misija KFOR i NMI.

Načelnici Generalštabova su diskutovali o situaciji u Avganistanu, evakuaciji ugroženih državljana te zemlje i analizirali naučene lekcije, stečene kroz NATO misije ISAF i „Odlučna podrška“.

Učesnici sastanka su razmatrali modele razvoja Alijanse u budućnosti, jačanja otpornosti zemalja članica na moderne izazove, kao i razvoja spremnosti nacionalnih snaga i njihove raspoloživosti za NATO operacije i aktivnosti.

Tokom konferencije organizovani su i bilateralni susreti sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Italije, generalom Encom Većiarelijem i načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva, generalom Nikom Karterom. Ovom prilikom razgovarano je o unapređenju saradnje između mornarica, zajedničkim aktivnostima u međunarodnim misijama i operacijama, kao i daljoj izgradnji kapaciteta jedinica Vojske Crne Gore, posebno u oblasti inžinjerije i specijalnih snaga.

Sastanku Vojnog komiteta prisustvovali su i general Tod Volters (vrhovni komandant savezničkih snaga u Evropi – SACEUR) i general Andre Lanata (vrhovni saveznički komandant za transformaciju – SACT).

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije