Povežite se sa nama

Ekonomija

VRIJEDNI 40 MILIONA EURA: Spajić i Milatović potpisali ugovore sa komercijalnim bankama

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić i ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović potpisali su danas sa predstavnicima komercijalnih banaka ugovore o saradnji na sprovođenju socio-ekonomskih mjera.

Na osnovu toga, 40 miliona eura pomoći mikro, malim i srednjim preduzećima (MMSP), koje je Vlada obezbijedila kod Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB) biće uplaćeno komercijalnim bankama, a novac je namijenjen za očuvanje likvidnosti i nove investicije.

Milatović je kazao da potpisivanje ugovora predstavlja snažnu podršku privredi, te da će se time pospješiti likvidnost komercijalnih banaka, a da će se MMSP obezbijediti krediti po 1,5 do 2,5 odsto povoljnijim kamatnim stopama nego što su to sadašnji tržišni uslovi.

Spajić je naveo da potpisivanje ugovora predstavlja snažan podsticaj privredi, posebno u vremenu u kojem je, kako je naveo, ekonomija počela da raste a gdje su prvi rezultati posebno vidljivi u naplati poreza.

Aleksa Lukić ispred Udruženje banaka rekao je da će kamatne stope u zavisnosti od boniteta klijenta biti između 1,5 i 5,5 odsto.

On je poručio da u vremenima krize građani, banke i državne institucije trebaju da djeluju kao jedno, a da je ovaj korak najbolji primjer toga i dodao da je posebno važno to što je svih 12 komercijalnih banaka koje posluju u Crnoj Gori uključeno u ovaj projekat.

Druga tranša od 30 miliona evra koja je takođe obezbijeđena kod CEB-a se može dobiti tek kada se plasira prva.

Banke će novac dobiti beskamatno, jer država neće plaćati CEB-u dodatne naknade.

Banke su obavezne da izdvoje iz svojih izvora istu sumu novca koja je obezbijeđena iz CEB-a, što znači da će ukupno u okviru ovog projekta biti privredi na raspolaganju 140 miliona evra.

(Vijesti)

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije