Povežite se sa nama

COVID-19

VRIJEDNOST POLA MILIONA EURA: EU donirala IJZ aparat za masovno PCR testiranje

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen uručila je danas crnogorskom Institutu za javno zdravlje vrijednu donaciju EU – aparat za masovno PCR testiranje

Ona je zajedno sa premijerom Zdravkom Krivokapićem posjetila IJZ kojem je donirala aparat za masovno PCR testiranje vrijedan više od pola miliona eura, koji će značajno unaprijediti kapacitet Crne Gore za testiranje na korona virus.

Direktor IJZ Igor Galić predstavio je značaj ove vrijedne medicinske opreme, koja će takođe omogućiti crnogorskom zdravstvenom sistemu da ponovo otpočne nacionalni skrining program za prevenciju raka, testiranje na HPV virus i druge vrste virusa, budući da su prije ove EU donacije svi raspoloživi kapaciteti za testiranje bili korišćeni za testiranje na korona virus, saopšteno je iz EU Info centra.

Kako su kazali, osim toga, EU će donirati setove za testiranje i potrošni material za sprovođenje blizu 25,000 PCR testova, a i0sporuka navedenih materijala je već otpočela i do sada je već sprovedeno više stotina testova.

-EU je od početka ove krize bila uz Crnu Goru. Obezbijedili smo ključne medicinske potrepštine i donirali vašoj zemlji više od 260.000 doza vakcina. A biće ih i više. Osim ove podrške, drago mi je da smo Institutu za javno zdravlje obezbijedili i ovu novu mašinu za PCR testiranje. Ona će unaprijediti kapacitet Crne Gore da se izbori sa virusom i osnažiti spremnost zemlje da se suoči sa budućim zdravstvenim izazovima. Ovo je odličan primjer kako se zajedničkim snagama možemo boriti protiv pandemije,- naglasila je predsjednica Evropske komisije.

Tokom posjete Fon der Lajen Institutu, ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović je predstavila predstojeće zdravstvene projekte koje finansira EU u Crnoj Gori, uključujući i izgradnju u okviru Kliničkog centra Crne Gore dvije nove klinike, za infektivne bolesti i za demato-venerologiju, koje predstavljaju investiciju vrijednu 8,5 miliona eura.

Isporuka aparata za masovno PCR testiranje, kao i izgradnja navedenih klinika, dio su šireg projekta podrške EU vrijedne 55 miliona eura, čiji je cilj da se podstakne jačanje zdravstvenog sektora i društveno-ekonomski oporavak zemlje, nakon okončanja pandemije korona virusa.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
1 Komentar
Prijava
Notifikacija
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Danijela
Danijela
29.09.2021. 18:00

Ovo je fotografija dana, ne zbog gospodje Ursule vec zbog „freske“ iza nje!!!

Sponzor

Najčitanije