Povežite se sa nama

Region

Vučić: Kad milione dajemo Srebrenici onda svi ćute, a kad dajemo Nikšiću onda nas prozivaju da pravimo “srpski svet”

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić u novogodišnjem intervjuu za štampano izdanje “Novosti” govorio je o napretku Srbije i velikom ekonomskom rastu u toku prošle godine, ali i šta Srbiju očekuje tokom 2022. godine. Takođe se i osvrnuo na političke napade iz regiona, kao i o navodom velikosrpskom hegemonizmu i stvaranju “srpskog sveta”.

Kako gledate na oživljavanje antisrpske histerije u regionu, stvaraju se nove osovine protiv Beograda, prije svega na relaciji Priština-Zagreb, tu je političko Sarajevo, ostaci Đukanovićevog režima u Crnoj Gori?

Vidjeli su da Srbija više nije krpa za gaženje i džak za udaranje kao što je bila, ni u vojnom, ni u svakom drugom smislu, da je brže osnažila nego što su očekivali, prije svega ekonomski. Onda su sjeli i dogovorili se: moramo da ih ocrnimo pred Evropom i Amerikancima, jer neće nam povjerovati ako to radimo pojedinačno, ali hoće ako radimo zajedno. Priština i Zagreb će se, bez obzira ko je ovdje na vlasti, truditi da spriječe napredak Beograda. Nama je to potpuno jasno i u skladu sa tim djelimično mijenjamo svoj odnos i ponašanje. Moramo da nastavimo da snažimo. Od šeika Mohameda i Kalduna, šefa Mubadale, naučio sam – kada ubrzano rasteš i pretekneš zemlje u okruženju, više ne smiješ da čekaš da te ponovo sustignu, već moraš da praviš sve  veću razliku. Očekujemo da sledeću godinu završimo sa 58 milijardi evra BDP, a ukoliko nam prilike budu išle naruku, i nešto preko toga. To je veliki rast.

Šta je, s druge strane, za vas srpski svet, koji je, iako nije zvanična politika Srbije, postao zamjena za nekadašnju zlonamjernu mantru o velikosrpskoj hegemoniji?

Srpski svet nije politika Srbije, ali briga za srpski narod jeste. I u tome nema ničega lošeg i to niko ne može da kritikuje. Oni su se uhvatili srpskog sveta zato što uvijek moraju da pronađu Lajbnicov dovoljan razlog da bi Srbiju za nešto optuživali-za rušenje poretka koji postoji, za otvaranje Pandorine kutije. I mogu da ponovim milion puta da to nije zvanična politika Srbije, oni će govoriti “Vučićev srpski svet”. A Vučićev srpski svet je u tome što smo dali Nikšiću dva miliona evra. Pa u čemu je tu problem? A nije bio srpski svet kad smo dali pet miliona Srebrenici ili Drvaru 1,3 miliona.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
1 Komentar
Prijava
Notifikacija
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
RIR
RIR
01.01.2022. 17:26

SMRAD !
Nama je jasno sve a i ko si i što si !

Sponzor

Najčitanije