Povežite se sa nama

Vijesti

VUJOVIĆ: Crna Gora ide ka rizičnom danu koji je mogao da se spriječi

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Lomljenje nadzornih kamera na Cetinju, incident između sveštenika i novinarske ekipe Televizije Crne Gore u Cetinjskom manastiru, performans protiv mitropolita Joanikija ispred manastira, konflikt između odbornika cetinjskog parlamenta sa grupom mladića – događaji su koji dodatno usijavaju atmosferu pred najavljeno ustoličenje mitropolita Joanikija koje je zakazano za nedjelju 5. septembar na Cetinju.

Crna Gora ide ka jednom prilično rizičnom danu koji bi mogao, prema očekivanjima, da obiluje rizičnim situacijama a možda i sukobima, a nije urađeno dovoljno da se to prevenira, kaže politički analitičar Zlatko Vujović komentarišući aktuelni društveni ambijent u Crnoj Gori tri dana pred najavljenu ceremoniju Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Cetinjskom manastitu.

Vujović za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da je postojalo rješenje za sve probleme, a jedno je bilo da se intronizacija Joanikija izmjesti sa Cetinja:

“Napetosti su se mogle izbjeći i tako što je intronizacija mogla da se obavi kao vjerski obred i da niko na to ne obrati pažnju. Ali činjenica je, da su SPC i Vlada Crne Gore insistirali da se od toga napravi jedan simbolički događaj koji treba da nosi političku dimenziju, a ne isključivo vjersku. Takođe vidimo da i druga (procrnogorska) strana podstaknuta time, povukla poteze koji se mogu ocjeniti nespremnošću da se povuku u odnosu na stavove druge strane”.

Ustoličenje mitropolita Joanikija je zakazano za 5. septembar na Cetinju.

Crnogorske nacionalne organizacije i udruženja, gotovo kompletna opozicija predvođena Demokratskom partijom socijalista i Opština Prijestonice Cetinje zahtijevaju od SPC da izmjeste ustoličenje Joanikija u neki od hramova u drugim gradovima Crne Gore. Svi oni su najavili da će na dan ustoličenja prisustvovati protestu na Cetinju.

Za njih, čin ustoličavanja Joanikija u Cetinjskom manastiru, predstavlja nagovještaj „okupacije“ Crne Gore, klerikalizaciju društva i pokušaj uvođenja Crne Gore u takozvani „srpski svet“. Dolazak na Cetinje na protest najavili su poslanici opozicionih partija i sam predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Politički analitičar Zlatko Vujović podsjeća da je državna vlast u rukama prosrpskih partija, a da SPC kontroliše ključna ministarstva, dok su pristalice procrnogorskih partija u opoziciji. Zato smatra Vujović, aktuelna Vlada i stranke vlasti treba da pokažu toleranciju prema onima koji će protestovati na Cetinju:

“Ako policija ne može da garantuje bezbjednost prisutnima, pa čak ni novinarima, ali imamo dva rizična skupa gdje pristalice jednih i drugih mogu da izazovu incidente, onda treba da se zabrane oba skupa i odlože za neka bolja vremena”.

Vujović ističe da je veća odgovornost na prosrpskim partijama koje su na vlasti i drže aparat sile.

“Ja se nadam da će Vlada donijeti odluku da se svi skupovi na Cetinju zabrane. Ako već SPC nije spremna da odloži intronizaciju Joanikija, onda Vlada Crne Gore treba da preuzme odgovornost i ne dozvoli održavanje ni jednog skupa. Sprječavanje protivnika ustoličenja da protestuju, a davanje obezbjeđenja, zaštite i logistike predstavnicima SPC bi bila diskriminacija i ograničavanje ljudskih prava”, kaže Vujović.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije