Povežite se sa nama

Društvo

VUKAŠIN PEROVIĆ: Belveder nikada neće pasti

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Svega se kod nas nakupilo. Splet okolnosti ili nečiji interesi su na površinu izbačili mulj, kakav nijesmo ni sanjali da postoji u Crnoj Gori.

Gledamo se, ne vidimo se. Govorimo istim jezikom, ne razumijemo se. I konačno smo se našli na različitim stranama.

Vi koji ste ugrabili vlast i mi koji nemamo svoju politiku. Vi koje dobro plaćamo mi i mi koji sastavljamo kraj sa krajem. Vi kojima su najvažnije fotelje i mi kojima je najvažniji ponos. Vi kojima je gazda Vučić i mi kojima komanduje istorija.

Viđeli ste đevojke na cesti, pa ste se zalećeli. Mislite đeca i omladina, lako ćete. Vidite Hajdanu, Svetlanu, Ivanu, pa mislite to je to. Ništa vama nije jasno.

Tamo su vas čekale sjene slavnih predaka. Te noći na Belvederu i Cetinju su bili Ivan Gospodar, Veliki Vojvoda Mirko, Krsto, Šćepan, Lubo, Sava… svi oni čije duše i junaštvo žive u svakom Crnogorcu. I stalno su tamo. Čekaće, ako se ponovo zaletite. Cetinje nijesu slomila moćna carstva, pa neće ni šaka jada Vučićevih plaćenika.

Znamo da vam nije jasno. Nijeste imali okle naučit. Istorija pognutih glava i bežanije, ne zna za heroje. Što zna sužanj što je sloboda. Ne zna kukavica, kako je moćno poginuti braneći svoje. Kako jadovu objasniti besmrtnost?

Ne znate đe ste došli. Nije vam jasno u što ste se upuštili i kakvog đavoljeg posla ste se prifatili.

Ljudi, vladari i politike će proći, a Cetinje će ostat neugasla zublja. Belveder nije lokacija, mjesto, prolaz, ulica… Svaki crnogorski kamen natopljen krvlju je Belveder.

Belveder je sinonim prkosa i crnogorske borbe za slobodu.

Belveder je misao naroda, ideja otpora i luča nepokorne Crne Gore.

Zato Belveder nikada ne može pasti.

 

Izvor: Fejsbuk

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije