Povežite se sa nama

Društvo

VUKAŠIN PEROVIĆ: Šleperom kroz istoriju

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

“Sveti Stefan vratiti Karađorđevićima”, zavapio je Bato Carević.

Nije on prvi koji se obogatio u teškim vremenima. Nije ni prvi kojeg je ogroman novac uveo u politiku. Ali je svakako prvi koji je umislio da su mu pare i položaj donijeli pamet.

Već je imao onu mudroliju da je “duže Boka bila Srpska, nego Cetinje slobodno”. Kako on i njegova ekipa istoriju uče sa Vikipedije, nije znao da Boka nikada nije bila u sastavu Srbije. Za pet vjekova Turaka na Balkanu, u vrijeme kad je Crna Gora bila slobodna, ni Srbija nije bila u sastavu Srbije, a kamo li Boka.

Novim jurišem na istoriju Bato pokušava da pokloni dio Crne Gore. A što kaže istorija? Kaže da su Karađorđevići 1918-e okupirali Crnu Goru, zadržali 90% od oko 900 miliona franaka u zlatu, koje je Crna Gora dobila na ime ratne odštete. Da su pobili hiljade nedužnih građana, zapalili preko 6 hiljada kuća, proćerali oko 4 hiljade ljudi i utamničili oko 4 hiljade. Da su donijeli silovanja, teror, glad, bolest i patnju.

A sad bi Sveti Stefan. Ovo je samo još jedan pokazatelj, što se dešava kada se istorija gura pod tepih. Trebalo bi konačnio sve staviti na papir, da vidimo ko je kome dužan.

Možda je ovo samo smiješna poruka Beogradu da su spremni da urade bilo što, za malo Vučićeve pažnje. Iako svašta možemo očekivati od skupštinskih poslanika koji neskriveno rade za interese druge države, kroz istoriju se mora ići mnogo pažljivije.

Što bi bilo da Evropa ima ove “stručnjake” i da im pane na pamet da ovako tumače istoriju. Onda bi potomci Franje Josifa tražili Petrovaradin, Hitlerovi potomci tražili Prag, a potomci Sulejmana II tražili Kalemegdan, Dorćol, mostove i sve napravljeno u njegovo vrijeme.

Možda je dobro što je ovo pokrenuto, jer kod nas ima dosta zemlje koja je za vraćanje. Ali ne okupatoru, nego državi Crnoj Gori.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
1 Komentar
Prijava
Notifikacija
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
...
...
17.07.2021. 10:30

Vukašine – zlatno pero! Moramo jače protiv ove okupacije, zvane „srpski svet“, e nas ponovo razbaštiniše. Zdravo bio.

Sponzor

Najčitanije