Povežite se sa nama

Vijesti

VUKIĆ: Monstat nespreman za Popis, Radojevićkoj dati otkaz

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Socijalistička narodna partija izražava zabrinutost što se u ovako veliki i važan projekat kakav je Popis stanovništva ulazi bez plana aktivnosti, koji je neophodan, a krivca vide u Monstatu. Zatražili su da premijer Zdravko Krivokapić, zbog neodgovornog odnosa prema ovom projektu, smijeni direktoricu Gordanu Radojević

Kako ističe poslanik SNP-a Dragan Vukić, glavni izvođač radova je Monstat, koji svojim odnosom prema Popisu dokazuje da nije dorastao zadatku.

„Prije svega, nije pripremljen plan aktivnosti u skladu sa zakonom i budžetskim sredstvima, tj. Monstat nije pripremio ono što se podrazumijeva. Mostat je bio dužan da već pripremi sve procesne radnje za održavanje popisa, jer je ovo ‘popisna godina’, a proces je budžetiran. Iz tih razloga, SNP traži od premijera Krivokapića da smijeni direktoricu Monstata Gordanu Radojević, koja je očigledno partijski vojnik bivše vlasti, jer jedino se bivša vlast buni protiv organizovanja Popisa stanovništva ove godine“, navodi Vukić.

Kako dodaje, ne treba javnost podsjećati na rezultate istraživanja Monstata po kojima je za četvoročlano domaćinstvo dovoljno da troši dnevno po osobi 2,2 eura za hranu.

„To je bilo u ono vrijeme kada je Milo Đukanović saopštavao da je gorivo luksuz a stopa nezaposlenosti bila nikad veća. Sve ovo dokazuje koliko je ova institucija bila pod uticajem bivše vlasti i sužila im za manipulisanje građanima po potrebi“, naglašava Vukić.

Da bi se Popis stanovništva, kako ističe, sproveo valjano, neophodno je uključiti ozbiljne i profesionalne ljude kako bi se poštovale zakonske obaveze i evropski standardi. Nakon usvajanja plana aktivnosti, neophodno je formirati radna tijela i grupe za pripremu, organizaciju i sprovođenje Popisa. Takođe, neophodna je izrada obrazaca, uputstava za popisivanje, izrada softvera za unos podataka, izbor popisivača, instrukcije za popisivače, organizacija za prikupljanje popisnih rezultata.

„Sve to ne može se sprovesti sa isluženim kadrovima DPS-a čiji je jedini cilj da nanesu što veću štetu državi“, smatra Vukić.

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije