Povežite se sa nama

Društvo

VUKOVIĆ OBIŠAO: Završena izgradnja Jugozapadne obilaznice

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković sa saradnicoma u prisustvu delegacija gradova Skoplja i Sarajeva, kao i gradonačelnika Prijestonice Cetinje, predsjednika Opštine Bar, danas je obišao završene radove na izgradnji Jugozapadne obilaznice – najvrednijeg projekta u oblasti putne infrastrukture u protekloj deceniji. Jugozapadna obilaznica, kako je kazao Vuković, biće u punoj funkciji za dva do dva i po mjeseca.

Tim povodom gradonačelnik je saopštio da Glavni grad 21.maj obilježava brojnim svečanim aktivnostima, te da je sinoć otvorena Kuslevova kuća, jutros položen kamen temeljac za izgradnju nove škole u Tološima i da je kruna ovogodišnjeg programa završetak radova na izgradnji Jugozapadne obilaznice i novog mosta na Morači.

“U pitanju je najznačajniji objekat iz oblasti putne infrastrukture koji je realizovan na teritoriji glavnog grada u proteklih desetak godina, vrijedan preko 15 miliona eura, koji je Glavni grad finansirao u cjelini. Jugozapadna obilaznica ima višestruki značaj, ne samo za Podgoricu, nego i za Crnu Goru kao dio budućeg prstena oko glavnog grada”, istakao je Vuković.

On je iskazao uvjerenje da će u narednom periodu graditi i bulevar od Donje Gorice do Gornje Gorice, odnosno Komanskog mosta.

“Na taj način kad bude završen bulevar od Danilovgrada do Podgorice mi imamo potpuno zaokruženu cjelinu. Ovaj bulevar je važan ne samo za glavni grad, nego i za naše prijatelje na Cetinju i za ljude koji žive na primorju, skraćuje put do međunarodnog aerodroma u Golubovcima, tako da smo veoma ponosni na to što dajemo doprinos ne samo razvoju grada nego i države u cjelini”, naglasio je Vuković i dodao da je se u narednom periodu potrebno izvršiti test opterećenja.

“To je prosto standardna procedura i nakon toga moraćemo da izmjestimo jedan dio dalekovoda, koji se nalaze u neposrednoj blizini mosta. Mi smo se nadali da će saobraćaj moći biti pušten prije toga, međutim ljudi iz CGES-a su nas upozorili na potencijalne rizike tako da ćemo moći da kažemo da jugozapadna obilaznica u punoj funkciji za nekih dva, dva i po mjeseca, to je moje očekivanje. U svakom slučaju ovo je jedan veliki dan za Glavni grad i kazao bih za Crnu Goru i mislim da dostojno obilježamo Dan nezavisnosti”, zaključio je Vuković.

Zamjenik gradonačelnika Časlav Vešović izrazio je posebno zadovoljstvo zbog realizacije jednog od najznačajnijih projekata za Podgoricu i Crnu Goru.

„Zajednički imenitelj i simbolika završetka ovako važnog projekta na dan kada je Crna Gora obnovila svoju nezavisnost, počiva na trajanju i bezvremenosti, jer najbolje što smo gradili decenijama ostavljamo sa ponosom generacijama koje će dolaziti dugo nakon nas. Jugozapadna obilaznica, duga preko 3,5 kilometra, vrijedna 15,5 miliona eura, je kapitalni projekat kojim je Podgorica dobila višestruko modernu saobraćajnicu, povezujući magistralne puteve ka Petrovcu i Cetinju, čime će rasteretiti gradsko jezgro od tranzitnog saobraćaja, a turistički potencijal i pristupačnost podići na još viši nivo, dok će okolni prostor učiniti atraktivnijim i za razvoj privredne djelatnosti”, istakao je Vešović.

On je naglasio da će ovaj most postati simbol našeg grada.

“Unikatnost iluminacije, naročito na vrhu mosta, upotrebom savremenih tehnologija, čini da senzacionalna svjetlost obasjava Moraču – prenoseći njenim tokom crnogorsku luču od sjevera pa sve do mora. Zato je Luča najdostojnije ime koje može nositi ovaj most, kao znak i svjetionik slobodarske prošlosti i neugasivi plamen vječnosti nad ovim najljepšim komadom zemlje”, kazao je Vešović.

On je kazao da je ta kapitalna investicija završena uprkos svim pandemijskim i drugim izazovima i to na najljepši dan.

Vešović je podsjetio da su mostovi oduvijek privlačili pažnju, prvenstveno svojim izgledom i činjenicom da uspijevaju da spoje obale neukrotivih rijeka „Kada se razdvojene strane povežu, stvorene veze nijesu lako raskidive.

„Pokazali smo da smo zemlja koja umije da sačuva stabilnost i u najtežim vremenima. Pa i danas, iako ovdašnje društvo liči na dvije razuđene obale, od kojih se ne raduje svaka gradnji mostova, koji nas povezuju i vode u svijet, mi ćemo nastaviti da ih gradimo i otvoreno pružamo ruku svakome ko će na isti način voljeti I čuvati svaki pedalj crnogorske, demokratske i građanske zemlje”, zaključio je Vešović.

On je iskazao veliku zahvalnost kompaniji Bemax koja je i u ovom poslu opravdala reputaciju kvaliteta, vrhunske stručnosti i lojalne predanosti, kompaniji Crnagoraput, koja je kroz konzorcijum sa Bemaxom izvodila radove na mostu, kao i svim kompanijama i pojedincima koji su učestvovali u projektovanju i revidovanju neophodne dokumentacije i nadzoru.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije