Povežite se sa nama

Politika

VUKSANOVIĆ: HGI se ne nudi nikome

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Nije bilo nikakvih razgovora u vezi sa participacijom Hrvatske građanske inicijative (HGI) u novoj vlasti, ističe predsjednik HGI Adrijan Vuksanović. Kako je kazao za Dan, oni ne prave razliku među konstituentima nove vlasti, ali poručuje da od nekih konstituenata očekuju da budu brana od retrogradnih ideologija. Ističe i da će ta partija kroz nekoliko mjeseci ući u dvadesetu godinu postojanja.

“Ne nudimo se nikome i imamo svoje principe od kojih ne odustajemo, a sve u cilju poštovanja digniteta hrvatskog naroda kojeg zastupamo, predstavljamo, a kad je potrebno, bez kalkulacije, i branimo. U ovom trenutku, većina onih u vladajućoj većini nije komplementarna s našim idejama i vrijednostima”, kaže Vuksanović.

Prema njegovom mišljenju, nacionalne manjine zbog iskustva iz devedesetih, s posebnom pažnjom prate sve ono što evocira na netrpeljivost.

“Bilo je od prošlih izbora događaja koji su unijeli nemir, ne samo među nama, već i među svim dobronamjernim građanima Crne Gore. Nažalost, svjedoci smo da su nacionalne tenzije narasle i da se navikavamo na ono na šta se ne bismo smjeli navikavati. Pojedini političari su odavno vulgarnost uzeli za stil, a vlastitu ekspresiju svode često na šovinizam, dovodeći čak u pitanje i tragedije od kojih se civilizovani svijet zgražava. Sve to ima refleksije na položaj manjina i njihovu percepciju nove društveno-političke stvarnosti. Na vlastima je, kao najodgovornijima, da urede ambijent u kojem se nacionalne zajednice neće osjećati, u najmanju ruku, neugodno i tjeskobno. S druge strane, manjine su odavno pokazale kapacitet i odgovornost u konstruktivnom doprinosu”, poručuje Vuksanović.

Podsjetimo, hrvatska nacionalna zajednica na parlamentarnim izborima prošle godine ostala je bez predstavnikau Skupštini Crne Gore.

Prema ocjeni Vuksanovića, odgovor na pitanje kada se očekuje popis je slojevit, zbog toga što se njemu pristupa navijački, te je daleko od prostog statističkog procesa.

“Ne možemo izbjeći dodatno usložnjavanje zbog epidemiološke situacije i njenih ekonomskih posledica. Dobro bi bilo da pristupimo ovoj temi s određenim društvenim konsenzusom u mjeri koliko je to moguće”, cijeni Vuksanović.

Govoreći o tome što Evropski parlament insistira na pravilnoj raspodjeli imovine SFRJ, uključujući i vojnu, kaže da je politika HGI da uvijek preferira dogovor, ako je to ikako moguće.

“Iskustvo međusobnog sporazuma je i iskustvo, u određenom smislu, zajedništva. To je potencijal za dobrosusjedske odnose i, ono što je važno za sve nas, nakon traumatskih godina konflikta, nove modalitete saradnje i prijateljstva”, kazao je Vuksanović.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije