Povežite se sa nama

Vijesti

VUŠUROVIĆ NA CETINJU: Mi odavde i đe nazad – nemamo

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Građanski akrivista i nekadašnji predsjednik mladih LSCG i crnogorski intelektualac, Peđa Vušurović je obraćajući se okupljenima poručio da što Cetinje danas bude punije, to će 5. septembra biti mirnije.

Njegov govor prenosimo u cjelosti:

Opštecrnogorski građanski zbore! Rad nevolje i razuma skupštino bratska, sviju religija, uvjerenja i osjećaja, srcem Cetinjani i ljubavlju Crnogorci- od iste vjere u slobodu!

„I ogradih hram u mjestu koje se zove Cetinje u slavu i hvalu.. Majke Božije.. I napravih pri njemu manastir i nazvah ga Mitropolijom zestkom.. I postavih tu mitropolita zetskog kir Visariona … da vlada svim a poslije njega naslijednici..“ pisao 5. Januara 1485. gospodar Ivan Crnojević i ne sluteći… objasni zašto stotinama vjekova, bitaka i muka kasnije, sebe svjesna i nepobijeđena Crna Goro, nećeš njihov 5. septembar 2021. godine, a zašto ne daš njihovoj kami u svoje srce!

Ne daš, jer Tvoje srce i Prijestonica nijesu alajbegovina, nego Ivanbegovina!

Ne daš, jer si Ti, dok Te je god bilo, svoje za tron rađala i birala, a nijesu Ti ih slali! Ni postavljali iz svojega ropstva u Tvoju slobodu!

Ne daju temelji Crnojevića države i Dvora. Tvoji temelji pod Cetinjskim manastirom u koji bi, nedostojan.

Ne daju stubovi manastira Ivanova, što krov Cetinjskog Manastira, Tvoj krov drže

Ne da mu još toliko toga iz dubine Tvojih vjekova, nedostojnom, samosvjesna i svoja Crna Goro, što si danas cijela – Prijestonica.

I zašto bi im davala, nepokorna Crna Goro, kad ima sve! Kad i mimo svega što Ti je već otekla i tek bi, Crkva Srbije ima i sve ono što joj za Peti treba! Od viška prava, vlasti, iskopane države pete kolone do svojih svetinja!

Da ne bi radili i gradili onako kako su širom jedine prave i blaženopočivše Druge, Titove Jugoslavije, da se dogovorimo – nama starije, a Vama ljepše!

Ostavite se Cetinjskoga manastira i srećno i s anđelima sve i Vama i našoj potuđenoj braći i sve i onima koji su Vas poslali! S anđelima i s mirom svakome, ko ne priziva đavola.

Eto Vam je mrski, poklekli diktaror za svojega, Srpskog crkvi tako teškoga vakta i režima, da bi Vas sam poreza, uništio crnogorskim parama, naudio onakvim i onolickim hramom u Podgorici.

Za nas je već domislila riječ onoga čiji Grad, manastir i ćivot danas branimo, kad je poručio Katunjanima:

Svakojega Crnogorca.. molim i zaklinjam neka svaki stoji s mirom i neka trpi kako i ja trpim, zašto znam da će naše trpjenje bolje za nas biti, nego li ikakva naša osveta….

Kao braća po Hristu, pravoslavni Crnogorci su srećni da vjernici Crkve Srbije imaju đe. Zbog svih nas, ove zemlje i okruženja, sve đece u Crnoj Gori – još smo srećniji, ako se shvati da mi – odavde i đe nazad – nemamo!

„I više od nas pisanja ne ima“ Da je vječna!

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije