Povežite se sa nama

Politika

ZA SEDMICU SKORO 1500 TEKSTOVA O REZOLUCIJI: Bezočna propaganda Vučićevih tabloida

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Prema ruskom modelu meke moći Srbija je pribjegla spoljnoj politici otvorenog miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore, koja se zasnivala na bezočnoj propagandi, plasiranju dezinformacija i lažnih vijesti u cilju podrške njihovim favoritima u crnogorskoj izbornoj trci – kazali su iz Digitalnog forenzičkog centra

Beogradski mediji u prvih sedam dana nakon što je Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici objavili su gotovo hiljadu i po tekstova a lažne vijesti u njima i dezinformacije teško je prebrojati, saopštili su Pobjedi iz Digitalnog forenzičkog centra (DFC).

Skupština Crne Gore je 17. jula usvojila Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici, nakon čega je uslijedila dezinformaciona kampanja srpskih tabloida koji su taj akt okarakterisali kao napad na Srbe navodeći da se njime taj narod karakteriše kao genocidan. To je samo jedna od objavljenih neistina jer se u Rezoluciji decidno navodi da nijedan narod ne može biti genocidan i da je odgovornost za zločine isključivo individualna.

Talas dezinformacija

Milan Jovanović iz DFC-a kaže da je, nakon usvajanja Rezolucije, talas dezinformacija pokrenuo veliki broj medija iz Srbije ali takođe i prosprski orijentisani mediji iz Crne Gore.

-Kontinuiranim naporima onlajn glasila, Rezolucija o Srebrenici je trebalo biti predstavljena kao akt koji sprski narod označava genocidnim. Na udaru su bili predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, poslanici koji su glasali za Rezoluciju, ali i premijer Zdravko Krivokapić i predsjednik Skupštine Aleksa Bečić. S obzirom na broj tabloida i tekstova koji dnevno izađu iz njihove kuhinje, jako je teško kvantifikovati tačan broj dezinformativnih tekstova, ali da budem iskren ne radi se tu o zavidnoj kreativnosti. Naprotiv – isti narativi se recikliraju još od usvajanja Rezolucije, vodeći se onim principom ponavljaj dok ne postane istinito. Vodeći se tom matricom, iz dana u dan smo čitali identične ‘copy-paste’ naslove i tekstove, gdje se Crnogorci upoređuju sa ustašama. U tekstovima se navodi da se Rezolucijom stavlja genocidni žig Srbima, a taj dokument se kvalifikuje kao veleizdaja – kazao je Jovanović za Pobjedu.

Tim DFC-a u prvih sedam dana nakon usvajanja Rezolucije od 17. do 24. juna registrovao skoro 2.500 hiljade članaka o tom dokumentu u regionalnim medijima od čega je njih 1.484 bilo iz srbijanskih medija. Veliku pažnju temi, razumljivo, posvetili su bosanski mediji, koji su objavili 575 članaka, dok su crnogorski mediji imali 314 objava. Od ukupnog broja srbijanskih medija, Krivokapić se pojavljuje u njih 789, Đukanović u 599, a Bečić u 344 gotovo uvijek u negativnom kontekstu.

I političari širili lažne vijesti

Jovanović navodi da su osim medija iste dezinformacije i narative plasirali i političari iz Srbije i Crne Gore.

– Tu su se prije svega istakli visoki srbijanski funkcioneri. Predstavnici Demokratskog fronta, koji su glasali protiv Rezolucije, smatraju takođe da je usvajanjem ovog dokumenta sprski narod proglašen genocidnim. Međutim činjenice jasno ukazuju da to nije istina. S obzirom da Rezolucija ni u jednom momentu ne stavlja žig Srbima, već sasvim suprotno osuđuje svaki pokušaj pripisivanja odgovornosti ili krivice srpskom, bošnjačkom, hrvatskom ili bilo kojem drugom narodu za genocid, lažne vijesti i dezinformacije iz beogradske kuhinje su mogle samo da se odnose na sopstvene izmišljotine, nikako na pojedine djelove dokumenta.

O pitanju Rezolucije, svoj komentar je dao i predsjednik Komiteta Državne dume Rusije za razvoj građanskog društva, pitanja društvenih i vjerskih organizacija Sergej Gavrilov. Njegov stav je identičan poziciji DF-a: u Srebrenici nije bio genocid, s tim što on ide korak dalje i tvrdi da je to dokazano, da je taj potez usmjeren na pogoršanje unutarsrpskih odnosa između Crne Gore i Srbije i na jačanje uloge NATO-a – kaže Jovanović.

Srpski svet i dezinformacije

Više istraživanja DFC-a je, kako kažu, pokazalo do koje mjere su išli i na koji način su izvještavali beogradski mediji kada je riječ o zbivanjima u Crnoj Gori.

Prema riječima Jovanovića, prema ruskom modelu meke moći Srbija je pribjegla spoljnoj politici otvorenog miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore, koja se zasnivala na bezočnoj propagandi, plasiranju dezinformacija i lažnih vijesti u cilju podrške njihovim favoritima u crnogorskoj izbornoj trci.

– Iz Evropske unije nije bilo značajnijih reakcija na kampanju sa karakterom sveobuhvatne operacije koju je Srbija realizovala prema Crnoj Gori. Medijska artiljerija nakon izbora je otišla na kratku pauzu, ali su je politička marginalizacija i nezadovoljstvo eksponenata srpskog predsjednika Vučića u Crnoj Gori sasvim logično i očekivano vratili na onlajn front. Srbija, pod ruskim mentorstvom i autokratskom vladavinom Aleksandra Vučića, u novonastalim međunarodnim okolnostima vidjela je šansu za realizaciju projekta Srpski svet, pod radnim naslovom svi Srbi u jednoj državi, za koji se mislilo da je zaboravljen, a očigledno je da nikada nije stavljen ad akta – zaključuje Jovanović.

Crnogorski turizam ponovo na udaru

Beogradski tablodi su, navode iz DFC-a iskoristili momentum da objave o Rezoluciji povežu i sa tradicionalnom godišnjom negativnom kampanjom protiv crnogorskog turizma, koja je neizostavan element njihovog izvještavanja u ljetnjem periodu.

– Prethodne sezone lajtmotiv bilo je zatvaranje granica samo za Srbe, što je netačno, jer je Crna Gora iz epidemioloških razloga zatvorila granice za sve zemlje koje imaju više od 25 zaraženih korona virusom na 100.000 stanovnika.

Zvijezda ove dezinformacione sezone su objave o genocidnim Srbima koji sada treba da spase crnogorsku sezonu i ostave pare, uz naslove „SRAMNO! Prvo nas proglase za GENOCIDAN narod, pa nas zovu da im SPASIMO ljetnju sezonu“ ili „Milogorci su uradili ono što nije radio ni ustaša Sekula Drljević, optužili su Srbiju i sve Srbe kao najveće zločince na svijetu! A, onda će ovog ljeta da nas ,,genocidaše“ pozivaju da im spasimo ljetnju sezonu“. I tako u krug – kazao je Jovanović.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije