Povežite se sa nama

Region

ZAGAĐENI VAZDUH SA BALKANA ŠIRI SE EVROPOM: Godišnje čak 4.000 preuranjenih smrti

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Termoelektrane u Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji, Makedoniji, Kosovu i BiH predstavljaju zdravstvenu i ekonomsku opasnost za stabilnost EU-a jer su glavni izvor zagađenosti koja se rapidno širi cijelom Evropom, istakli su predstavnici vodećih evropskih organizacija i centara na području zaštite okoline, na panelu povodom obilježavanja evropske Zelene sedmice.

Na panelu su komentarisani i rezultate analize Svjetske zdravstvene organizacije i Evopske komisije koji pokazuju da zagađenost vazduha iz termoelektrana na zapadnom Balkanu godišnje uzrokuje oko 4.000 preuranjenih smrti i otprilike 8.000 slučajeva bronhitisa kod djece, te se svi učesnici složili da čistiji vazduh mora biti prioritet svih budućih i sadašnjih evropskih politika.

Stoga poručili su cilj je dekarbonizacija, sprječavanje zagađenja vazduha, vode i tla, cirkularna ekonomija, razvoj poljoprivrede i zaštita bioraznolikosti temeljna su područja evropskih zelenih politika koje su stupile na snagu i na zapadnom Balkanu, ali još uvijek nisu dovoljno učinkovite.

Zbog kašnjenja u sprovođenju reformi EU zapadnobalkanskoj šestorki (ZB6) najavljuje uvođenje takse zbog emisija ugljen-dioksida.

O ovoj taksi se priče već dvije godine.

Podsjetimo, Evropska unija planira dekarbonizovati cijelu privredu do 2050. godine zbog CO2 emisija.

To znači da će termoelektrane u Evropi biti zatvorene najmanje do 2035. ili eventualno 2040. godine.

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije