Povežite se sa nama

Vijesti

ZAMJENIK GRADONAČELNIKA CETINJA: Na okup, Crnogorci

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Piše: mr Petar Marković, u svojstvu građanina, zamjenik gradonačelnika Prijestonice Cetinje 

Poštovani sugrađani, nakon svega, dolazimo do istorijskog časa da se mora dostojanstveno i časno braniti naša crnogorka nacija, crkva, zastava i jezik. To je čas na kojem trebamo biti prisutni svi, zbog nas, naše djece i naših slavnih predaka.

Vrijeme je pokažemo pojedincima koji misle da mogu sve, posebno sada kada su se „latili mača“, da ih nećemo puštiti da nipodaštavaju i negiraju crnogorski identitet. Ne branimo mi samo autokefalnu crnogorsku crkvu – mi branimo sve ono što nas je oduvijek činilo, što nas danas čini i što će nas za vijek i vjekova činiti Crnogorcima.

Znajte da smo u ovome sami kao godinama unazad. Obilježavaće nas sitne duše kao što su to i ranije činili, za njih ne brinite. Ne branimo niti partije, niti njihove pojedince, već branimo našu luču slobode, koja ni po koju cijenu ne smije biti ugašena.

Pozivam sve da kroz građanski zagarantovana prava pokažemo kako se voli svoja domovina. Druge nemamo. Stanimo svi ispod naše časne crnogorske zastave. Naravno da nam ne zamjere razni dušebrižnici, sve uz poštovanje trenutnih epidemioloških mjera.

Ja sam tog dana na prvoj liniji, i neću se nikome pomaći.

Pojedincima iz vrha vlasti Crne Gore i Srbije poručujem da ne mogu posvađati dva bratska naroda koliko god im se to olako činilo, jer sa takvim naumom oni nijesu niti će ikada biti istinski predstavnici naših naroda. Pričaju o miru a rade sve da mira ne bude. Multietnički sklad je ugrožen, danas smo na meti mi a sjutra će biti neko drugi.

Ovih dana se konstantno povlačimo, ćutimo i trpimo razne vrste uvreda, kletvi, prijetnji. Nezakonito se smjenjuju stručni ljudi, otkazi se nonšalantno dijele, prate se i privode Cetinjani i ne reagujemo. Ne reagujemo sve do 5. kada više nećemo imati đe nazad, iza nas će biti zid na kojem su fotografije izginulih predaka za našu domovinu. Oni nas gledaju i poručuju da je to mjesto ona zadnja linija odbrane postojanja Crnogoraca.

Molim još jednom vas iz državnog vrha i Srpsku pravoslavnu crkvu da razmislite i preinačite odluku o hirotonisanju srpskog mitropolita na Cetinju. Budite mudri, gledajte kao i mi na duže staze jer Cetinjani će biti na Cetinju i tog dana i  6. i  7.  i tako svakog dana, a vi? Gdje ćete vi biti? Hoće li vaše ograde i kordoni naoružanih policajaca biti na istom mjestu duže od nas kojima je Cetinje i kolijevka i grob? Sami znate odgovor.

Ne želimo sukobe ali ste se grdno prevarili ako mislite da svoje braniti nećemo. Braniti, zato što želimo domovinu koja je građanska, multietnička, antifašistička, proevropska. Posustati i odustati nećemo nikad.

Budimo 5. septembra svi onamo đe bi tog dana bili i naši slavni preci.  Svi, misleći i na one koje su prevarile sitne duše kada su im kazali da Cetinjski manastir nije Crnogoraca, da nije Cetinjana, da su naši đedovi i pređadovi bile sluge crkve Srbije i da će tako i dalje ostati. Neće. Svi, misleći i na one koje su uzeli dukate za izdaju svoje domovine, misleći da imaju dugu. Nemaju. Crnogorci nikada nijesu robovali Srbima, niti će ikad.

Vratimo se svom ognjištu koje najtoplije grije naša srca i duše, vratimo se dok još ima vremena. A tražimo li mnogo ako tuđe nećemo, a svoje ne damo. Tražimo li? Ako je mnogo onda neka nas i dalje prate, privode i hapse. Nazad nema.

U Gorskom vijencu stoji zapisano „nove nužde rađaju nove sile“.

Do konačne pobjede, jer VAKAT JE Crnogorci!

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
1 Komentar
Prijava
Notifikacija
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Zekovic Bobo
Zekovic Bobo
02.09.2021. 16:00

I jeste VAKAT pruziti otpor srpskoj okupacii, asimilaciji i ponistenju Crne Gore i svega ljudskog u Crnoj Gori. Postojace Crna Gora dok je Lovcena nad nama, dok su nam Cetinje i Cetinjani u srcu, dok je u Sveti Petar I Petrovic-Njegos u nasoj dusi.

Sponzor

Najčitanije